Isovanhempien toiminta tyrehtymässä

Porin Seudun Isovanhempien perustajajäsen, puheenjohtaja Veikko Nurmen ilme on apea. Yhdistyksen toiminta on vaakalaudalla, sillä Veikko ja yhdistyksen hallitus aikovat lopettaa omalta osaltaan toiminnan vuodenvaihteessa.
– Terveyteni on vaarassa mielipahan vuoksi. Kaupunki irtisanoi Reposaaressa olevat vuokrasopimuksemme sekä kiinteistönhoitosopimuksemme elokuun loppuun mennessä, Nurmi harmittelee.

Irtisanominen koskee entisen sahan tiloissa sijaitsevan Repolinnan piharakennuksen ala- ja yläkerran kolmeakymmentä neliötä sekä entisestä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta 70 neliötä. Molempien irtisanomisilmoitusten perusteluina on, että Porin kaupunki kehittää aluetta yhteistyössä siinä toimivan yrittäjän kanssa, ja yhdistyksen käytössä olevat huoneistot tarvitaan tässä kehittämistyössä.
– Irtisanomisilmoituksessa lukee myös, että olemme eri tavoin pyrkineet estämään kaupungin ja kyseisen yrittäjän yhteistyötä. Emme vaan tiedä miten, puheenjohtaja Nurmi hämmästelee ihmetys äänensävyssään.

Yhdistys on järjestänyt Repolinnassa lapsille leirejä, mopokerhoa ja tapahtumia. Lisäksi jäsenet ovat saaneet vuokrata tiloja korvausta vastaan. Entisissä tutkimuslaitoksen tiloissa on yhdistyksen kirpputori. Veikko Nurmi on ymmällään, mihin tavarat laitetaan ja arvioi, ettei tilaa saada määräaikaan mennessä tyhjennetyksi.
Myös yhdistyksen palkkaaman nuoren kesätyösuhde joudutaan lopettamaan kesken kaiken, sillä kiinteistönhoitosopimus päättyy jo heinäkuun lopussa. Työsopimus on tehty elokuun loppuun.

Kaikki yhdistykselle lahjoitetut varat tullaan käyttämään lasten hyväksi ennen vuodenvaihdetta. Puheenjohtaja kertoo yhdistyksen järjestävän luistelukoulun kuljetuksineen 500 lapselle.
– Repolinnan varauskirja on täynnä elokuun loppuun. Meille jää kolme päivää aikaa tyhjentää tilamme Reposaaressa. Ilmeisesti viemme tavarat kaatopaikalle, kun ei muutakaan paikkaa ole tiedossa.
Pori kaupungin keskushallinto on tarjonnut yhdistykselle toimitiloja Mäntyluodon koulurakennuksesta. Yhdistyksen edustajien mukaan rakennus on niin huonossa kunnossa, ettei sinne voi viedä lapsia.

Yhdistys on kääntynyt varatuomari, oikeustieteen lisensiaatti Jouni Lehtimäen puoleen. Tavoitteena on saada aikaan sovintoratkaisu kaupungin kanssa. Neuvottelut on jo aloitettu, sillä Lehtimäki otti kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkoseen viime viikolla yhteyttä.
– Kannattaako kaupungin vaarantaa erityisesti vähävaraisten nuorten hyväksi työskentelevän, valtakunnallisestikin julkisuutta saaneen aktiivisen kolmannen sektorin toimijan olemassaolo, Lehtimäki linjaa.

Kysymyksiin vastaa Porin kaupungin Teknisen toimialan tilayksikön päällikkö Mikko Viitala.
1. Porin Seudun Isovanhemmat ry:n vuokrasopimukset Repolinnan piharakennuksessa päättyvät 31.8.17 mennessä. Samoin entisen riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tila. Perusteluna on, että kaupunki kehittää Repolinnan aluetta yhdessä siellä toimivan yrittäjän kanssa. Mitä sinne ollaan suunnittelemassa?
– Suunnitelmat ovat vielä osin kesken, joten niitä ei voi vielä kommentoida.
2. Yhdistys on palkannut 17-vuotiaan koululaisen hoitamaan kesän ajan kiinteistöä. Kaupunki irtisanoi hoitosopimuksen päättymään 31.7.2017. Koululaisen työsopimus päättyy elokuun lopussa. Pitääkö koululaisen lopettaa työt heinäkuun lopussa vai voiko hän mahdollisesti jatkaa kaupungin työllistämänä elokuun loppuun?
– Keskustelemme asiasta kesätyöntekijän kanssa. Asianosaisia tyydyttävä ratkaisu varmasti löytyy.
3. Keskushallinto tarjosi yhdistykselle korvaavia tiloja entisestä Mäntyluodon koulusta, mutta katselmus osoitti niiden olevan epäkelvot yhdistyksen tarpeisiin. Mitä vaihtoehtoja kaupungilla on tarjota, että yhdistyksen toiminta voisi Porissa jatkua?
– Porin Seudun Isovanhemmat ry:n toiminta on arvostettua. Kukaan ei varmasti halua, että toiminta loppuisi. Sopivaa tilaa kartoitamme osaltamme aktiivisesti.

Pia Rauhalammi