Itsenäisyyspäiväksi takaisin koti-Suomeen

Maantiepyöräily-ylpeytemme, MM-mitalisti Lotta Lepistö, 27, hehkuu onnea ja näyttää levänneeltä viettäessään hyvin ansaittua lomaa kotikonnuilla Porin Noormarkussa ja pyöräilijä Joonas Henttalan perheen luona Porvoossa. Nuoripari on tuntenut toisensa vuosia yhteisen urheilu-uran johdosta. Rakkaus leimahti vasta hetki sitten, ja pariskunta asuu jo yhdessä.
– Meillä on sama valmentaja Tommi Martikainen. Hän on saanut Joonaksen kanssa ihmeitä aikaan jo kahdessa kuukaudessa, Lotta kehuu.
Puheessa vilahtelevat koti Sveitsissä, koti Espanjassa, kotimaana Suomi. Espanjaan Lotta kertoo lähteneensä pyöräilyn vuoksi, mutta rakastuikin Joonakseen.
Päättäväinen neitokainen kertoo sanoneensa monelle asialle ”ei” pronssimitalihumun vallatessa kotimaan Dohan-kisojen jälkeen.
– Olen vain levännyt. Sää tuntuu kovin kylmältä ja oloni on kuin flunssa iskisi, Lotta perustelee lomafiiliksellä oloaan.
Pitkään hän ei saa olla jouten, sillä työt alkavat jo 20. päivä kuluvaa kuuta Etelä-Afrikassa. Yksi ilmoittautunut loukkaantui kaatuessaan, ja Lotta kutsuttiin hänen tilalleen apukuskiksi kirittämään muita pyöräilijöitä.
Takaisin kotimaahan hän palaa itsenäisyyspäivän nurkilla. Kutsu Linnan juhliin saapuikin jo viime viikolla Noormarkkuun. Lotta kertoo olevansa parhaillaan ”metsästämässä” mekkoa. Hän juhlii ilman avecia, sillä poikaystävä Joonas suuntaa Atlantaan leirille. Niinpä heitä ei ainakaan tällä kertaa nähdä yhdessä tv-kameroiden ja salamavalojen räiskeessä.

Juhlahumua on riittänyt, olihan henkilökohtainen pronssi ensimmäinen suomalaisen voittama pyöräilymitali maailmanmestaruuskisoissa. Lisäksi hän sai pronssia joukkueaika-ajossa.
Erityisesti Lottaa ilahduttivat Joonaksen valmistamat hyvät ruuat ja kuohuviiniskoolaukset kisan jälkeisenä päivänä. Helsingin Urheilijoiden gaalassa juotiin mitalikahvit ja juhlittiin. Kotona Noormarkussa vanhemmat järjestivät tyttären kunniaksi partyt suvulle ja ystäville.
Miten kotikaupunkisi Pori on huomioinut sinua? Olethan sentään täällä kirjoilla.
– Ei ole huomioinut mitenkään, MM-sankari kuittaa.

Pyöräily ei ole niitä lempeimpiä urheilulajeja. Juuri ennen Rion olympialaisia suomalaistoivon ketjut irtosivat Lontoon kisassa, ja hän lensi sarvien yli asvalttiin kovassa vauhdissa. Muun muassa rintalastaan tuli luumustelmia ja sääreen syvä haava.
– Maatessani maassa ajatuksissa pyöri, ei saakeli, nyt kaaduin tosi huonoon aikaan. Pyöräilin olympialaisissa, mutta tällistä toipumisessa meni kyllä pari viikkoa.
Lotta Lepistö osallistui maantiekisaan ja henkilökohtaiseen aika-ajoon, jossa syntyi oma ennätysvauhti. Hän ylsi 25 ajajan joukossa sijalle 17.
Tuula-äiti katselee kisalähetykset, Jyrki-isä uskaltautuu ruudun ääreen vasta kilpailujen jälkeen. Tytär ei onnettomuusalttiudesta huolimatta halua vaihtaa lempeämpään lajiin.

Ensimmäinen polkupyörä oli vaaleanpunainen ja sitä koristi pinkki mansikkakori. Lotta oli prinsessatyttö. Hän rakasti kauniita mekkoja ja koruja.
– Olin sellainen vilkas prinsessa, arpia riitti. Tupakantumpit tuli maisteltua ja niin edelleen. Pyörän sain noin 4-vuotiaana. Siinä oli apupyörät, mutta minulla oli vaikeuksia oppia ajamaan.
Videolle on tallennettu eräs kohtalokas pyöräreissu. Nyt jo edesmennyt mummu juoksi pyöräilevän Lotan perässä. Pikkuprinsessan katse harhaili kaikkialla muualla kuin tiessä, niinpä sarvet ohjasivat pyöräilijän ojaan. Seuraukset on helppo kuvitella.

Urheilun puolelta neitokaista kiinnostivat hiihtokisat, uiminen ja yleisurheilu. Kaikki missä vaadittiin kestävyyttä. Uinti oli pitkään ykkönen, kunnes sen ohi kiri pyöräily.
– Satujumppa ja pallopellit eivät olleet minua varten, hän virnistää.

Sairaanhoitajan opintoja olisi vuosi jäljellä. Opintojen suorittaminen on ollut mietinnässä. Pyöräilyn jälkeisen ammatin hän toivoisi liittyvän urheiluun, vaikka testaamisiin. Nykyinen ura jatkuu ainakin Tokion olympialaisiin eli vuoteen 2020.
– Edustamassani Cervelo-Bigla Pro Cycling -tallissa on kaikki hyvin järjestetty. Meillä tiimiläisillä on kuukausipalkka. Kisat ja leirit maksetaan. Olen talliin erittäin tyytyväinen. Olen ollut sen kirjoilla jo kolme vuotta ja elokuussa teimme juuri kahden vuoden sopimuksen.

INFO:
Lotta Lepistö:
• Maantiepyöräilijä, kirinainen.
• Syntynyt 28.6.1989.
• Äiti lastenhoitaja Tuula, isä fysioterapeutti Jyrki ja veli rakennusmies Waltteri.
• Lapsuuden haaveammattina jumppamaikka.
• Ala- ja yläaste Noormarkussa.
• Urheilulukio Porin Kuninkaanhaassa.
• Opiskellut kansainvälistä kauppaa Raumalla Samkissa.
• Vaihtoi sairaanhoitajaopintoihin, jotka toistaiseksi kesken.
• Tulevaisuuden ammatti liittyy urheiluun.
• Ura jatkuu ainakin Tokion olympialaisiin 2020.
• Kotipaikka Pori, asuu Espanjassa.
• Avoliitossa maantiepyöräilijä Joonas Henttalan kanssa.

Pia Rauhalammi