Jättipalsami valloittaa Polsanluodon maaston

Tunnetko jättipalsamin? Todennäköisesti vastaus on ”en”. Tähän johtopäätökseen ovat tulleet myös Iris ja Pertti Pale, Satakunnan Mielenterveysseuran aktiivinen pariskunta. He ovat ottaneet sydämenasiakseen Porin Kirjurinluodon kupeessa sijaitsevan Polsanluodon monipuolisen kasvillisuuden ja ylipäänsä luonnon säilymisen. Sitä uhkaa jättipalsamin vyöry, niin myös muuallakin maassamme.
Polsanluoto nimettiin keväällä kaupunginhallituksen päätöksellä Suomen ensimmäiseksi Mielipuistoksi, jonka luonnon monimuotoisuudesta kaikki ovat tervetulleita nauttimaan ilmaiseksi.

Palet ovat Satakunnan Mielenterveysseuran nimissä järjestäneet talkoita Mielipuistossa jättipalsamin hävittämiseksi. He innostavat myös jokaista tarkkailemaan pihapiiriään. Kasvi on parhaillaan kukassa, joten leviämisen ensiavuksi riittää nyppiä kukinnot jätesäkkeihin. Alkukesästä kiskaistaan koko palsami juurineen. Onneksi juuret ovat pienet.
– Nyppiessämme taannoin kukintoja kysyin ohikulkijoilta, tiedätkö, mitä on jättipalsami. Kukaan ei tiennyt, mutta lupiinin tiesivät kaikki. Olen varma, että kymmenen vuoden päästä tilanne on toinen. Jollei toimiin ryhdytä, kaikki tietävät jättipalsamin, sillä se kasvaa silloin kaikkialla, Pertti ennustaa.

Paleilla on ehdotus Porin kaupungille. Toki sitä voi laajentaa kaikkiin kasvin leviämiskuntiin. Idea kuuluu näin: Kaupunki jaetaan alueisiin ja yhdistykset hoitavat pientä korvausta vastaan omat alueensa.
– Tämä on samalla erinomainen perheliikuntamuoto. Kasvin tunnistaminen on helppoa. Kukintojen väriskaala on valkoisesta tummanpunaiseen.

Tämä siemenistä lisääntyvä laji tuli maahamme 1800-luvulla ulkomaantuliaisina kaunistamaan puutarhoja vieraslajisena koristekasvina. Luonnonsuojelulaki kieltää vierasperäisten lajien levittämisen luontoon, joten kasvustot on pyrittävä hävittämään. Loppukesän kotilovaiheessa poiminta on tehtävä varoen, sillä siemeniä voi yhdestä kotilosta poksahtaa peräti 4 000 kappaletta. Kasvi sinänsä on yksivuotinen.

Kotitaloudet voivat veloituksetta viedä jätesäkkeihin keräämänsä jättipalsamit Veikko Lehden toimipisteessä sijaitsevaan, niille tarkoitettuun jäteastiaan osoitteessa Kartanontie 42, Pori. Portit ovat avoinna arkisin kello 8 – 15.

Pia Rauhalammi