Joulukuusi ja paljon muutakin

Porissa joulutori vaihtaa paikkaa ja saa kylkeensä kuusen ja kahvilan.

Satakuntalainen Joulutori järjestetään Porissa tänä vuonna neljättä kertaa. Nyt kävijät voivat siemailla ostosreissun lomassa terästettyä glögiäkin, sillä Joulutori muuttaa Eetunaukion kahvila-ravintola Ice Cream Housen kylkeen.

Myös joulukuusi tulee, vaikka sen luultiin joutuvan kaupungin säästölistalle. Suunnitteluhortonomi Tapani Söderberg Porin katu- ja puistosuunnittelusta kertoo, että sekä Eetunaukiolle että torille tulee kuuset ja niihin valaistus.
– Kävelykadun jouluvalaistusta aletaan rakentaa vähitellen marraskuun aikana niin, että kaikki valot saadaan päälle joulunavauksessa 26. marraskuuta, Söderberg kertoo.
Valaistus syntyy led-nauhoilla, jotka kiedotaan isoihin puihin koko kävelykadun alueella sekä uuden joulutorin alueella Itäpuiston itäpäässä. Jo aiemmin led-nauhoja on ollut Eetun-aukiolla lavan ympäristön puissa.
– Eetunaukion puiden jouluvalaistuksesta on tullut meille paljon kiitosta, ihmiset ovat niistä tykänneet.
Puiden valaisemisella luodaan perusvalaistus pimeään vuodenaikaan. Myymälöiden omat jouluvalot ja julkisivuvalaistukset tuovat siihen lisäpiristystä.

Porin joulunavaus on 26. marraskuuta kello 12 torin Satakieli-lavalla. Joulupukki saapuu hevosvaunuilla kävelykatua pitkin.
– Torilla häntä odottaa 60 tontun kuoro. Muutakin ohjelmaa on ja päivään mahtuisi vielä lisää esiintyjiäkin, kertoo Käviksen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki.
Hän kertoo, että myös Joulutorille mahtuisi vielä lisää myyjiä ja esiintyjiä eli halukkaiden kannattaa ottaa yhteyttä.
Joulutori avautuu perjantaina 16. joulukuuta ja on avoinna päivittäin 22. joulukuuta saakka. Sen loppuhuipennuksena on kahden päivän Tuomaan markkinat 21.–22.12.
Joulutorin kojut tulevat sijaitsemaan Ice Cream Housen ympärillä. Myyntikojujen lisäksi joulutorille tulevat taas viime vuonna kävijöitä ihastuttaneet alpakat. Työnäytöksenä on kyläseppien ulkoahjo.
Sainio-Lehtimäki iloitsee siitä, että uuden sijainnin myötä Joulutorille tulijat voivat helposti viipyä pitempään istahtamalla kahvilaan.

Janne Larisuo ja Antti Kokkila Ice Cream Housesta kertovat, että viime viikon keskiviikkona kahvilassa järjestetty Ylen A2-etkot -ilta osoitti, miten kahvilan tunnelma toimii viileälläkin ilmalla. Lamput, loimut, lämmittimet ja huovat saavat joulutorin aikaan seurakseen vielä joulukoristeita ja -musiikkia.
– Porissa ei joulutoria rakenneta turisteille, kuten isoissa keskuksissa. Täällä tätä tehdään porilaisille, Larisuo pohtii.
– Kahvilamme on keskeinen paikka, ei sitä voi pitää talvella pelkkänä varastona. Nyt Ylen illasta saimme hyvää palautetta ja kokemusta.
Hän uskoo, että ensi vuonna Käviksen joulumaa tulee olemaan entistäkin isompi, kun Eetunaukiolla avaa toinenkin ravintola.
– Yhdessä tekeminen on paras vaihtoehto, siten saamme väen liikkeelle. Meillä on suunnitteilla joulun lisäksi muitakin tapahtumia talvikaudelle.

Joulunavauksen ja Satakuntalaisen Joulutorin järjestää Kävis / Satakunnan Viikko.

Sanna Jääskeläinen