Juulia ja Toni hurmaavat Pessinä ja Illusiana

Toni Nikka kaivaa laukustaan muovisen pitkän pillin. Sillä hän hoitaa äänihuuliaan ja kurkunpäätään, joille on kesäksi erityisen paljon puuhaa. Kikka on yksinkertainen: pillillä puhalletaan pulloon. Toni on pääosassa Vihreän Teatterin kesän fantasiamusikaalissa Pessi ja Illusia.

Illusian roolissa nähdään Juulia Pihlajaviita. Harjoituksia on jopa viitenä päivänä viikossa, sillä kaiken halutaan olevan tiptop ensi-iltaan 22. heinäkuuta mennessä. Mukana on paljon eri-ikäisiä lapsia, joista yksi on Juulian tytär Elsi Ojala, 5.
– Olemme saaneet jo maistiaisia tulevasta, sillä meillä on ollut pari lyhyttä keikkaa Pessinä ja Illusiana, nuoret kertovat.

Juulia, 24, on teatterin saralta tuntematon kasvo. Hän on ammatiltaan lähihoitaja ja tiesi joutuvaksi kesäksi työttömäksi. Musikaalisesti hän on lahjakas ja harrastanut laulua aina alakoulun musiikkiluokilta saakka. Harrastus jäi tauolle 19-vuotiaana, kun Elsi-tyttö syntyi. Hinku esiintymään on elänyt sydämessä pienestä pitäen.
– Katsomoissa istuessani olen ajatellut, jospa minäkin joskus pääsisin. Tänä kesänä ei tarvitse enää istua, Juulia puhelee huulet onnellisessa hymyssä.
Elsi on äitinsä kaltainen lavakarismaattinen, myös hänet pestattiin näytelmään koe-esiintymisen kautta. Kakkosvaiheessa Juulia ja Toni laitettiin yhdessä tuomariston eteen, ja raati huomasi heidän kemiansa toimivaksi.

Toni Nikka, 17, on tuttu kasvo porilaisista teattereista. Hän sai jalkansa Vihreän Teatterin oven väliin kesällä 2013, jolloin hän valloitti yleisön Vaahteramäen Eemelinä.
– Se oli onnenpotku. Sen jälkeen olen ollut mukana Porin Teatterissa, Ulvilan Ulpussa, Porin Teatterinuorissa ja Vihreässä Teatterissa, Tampereella nykyisin asuva Toni listaa.

Lahjakas nuorimies opiskelee Tampereen ilmaisutaidon erityislukiossa. Vuosi on takana ja näillä näkymin kolme edessä ennen valkolakkia. Tonia on lykästänyt teatterin alalla Mansessakin. Lahjakkaalle nuorelle on löytynyt opiskeluvuoden aikana jalansija Tampereen Työväen Teatterista ja Tampereen Poikateatterista.
– Ensi vuonna tulee uusi aluevaltaus. Luvassa on televisiotöitä, Toni hymyilee arvoituksellisesti, muttei suostu paljastamaan asiasta enempää.

Opinnoista puhuttaessa Juulia sanoo mielivänsä jälleen opintielle. Hän haki sosionomiopintoihin Satakunnan ammattikorkeakouluun, mutta haaveilee myös teatterialan opinnoista. Toki työpaikkakin on tarjolla kesän mentyä. Yksi vaihtoehto on osallistua joko opiskelun tai töiden lomassa Vihreän Teatterin aikuisille ja yli 15-vuotiaille nuorille järjestämään esittävien taiteiden koulutukseen.

Pessi ja Illusia:
• Fantasiamusikaali Pessi ja Illusia kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan.
• Yrjö Kokon lapsilleen rintamalla kirjoittamasta tarinasta dramatisoinut Kati Oksanen.
• Juulia ja Toni valittiin päärooleihin yli 90 koe-esiintyjän joukosta.
• Yrjö Kokon roolin sai Veikko Pukkila.
• Luvassa on uusi tulkinta ja tuore näkökulma.
• Liput ovat jo myynnissä.
• Näytökset 22.7. – 18.8.
• Lisätietoja www.vihreateatteri.fi

Pia Rauhalammi