Kaaoksen voimalla tulta päin

Mirva Tolppanen, Katariina Lohiniva ja Heidi Rantakeisu istuvat leppoisina kuvattavina. Kiire on kova, mutta naiset tarttuvat hetkeen ja keskittyvät kertomaan torstain ensi-illan Kaaos-näytelmästä. Pääosissa on kolme naista Emmi, Julia ja Sofia. Tämä Mika Myllyahon kirpeä musta komedia kertoo kolmikon ystävyydestä, todellisuudesta ja yrityksestä selvitä yhteiskunnan ajoittain epäoikeudenmukaisista ja mahdottomista vaatimuksista.
Kantaesityksensä näytelmä sai Ryhmäteatterissa vuonna 2008 ja on ollut sen jälkeen menestys niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Porissa Kaaoksen ohjaa Mirvan avopuoliso Vesa Haltsonen. Ohjaaja myös jakoi roolit. Kolmikon mukaan ei ole eduksi, jos näyttelijät itse päättävät roolituksensa. Mirva on Emmi, toimittaja, joka huomaamattaan uhraa perheensä työlleen. Katariina on Julia, aktivisti ja psykologi, joka rakastuu usein ja lopullisesti. Heidi on kiltti Sofia, opettaja lakkautusuhan alla olevassa koulussa. Emmi ja Julia ovat siskokset.
– Käsikirjoitus on nuorekas ja pääkohderyhmä on 30–50 -vuotiaat. Toki kaikenikäiset löytävät samaistumispintaa. Näytelmä sopii myös miehille. He näkevät, miten naiset voivat nauraa itselleen ja omille miesnäkemyksilleen. Ehkä he voivat näytelmän katsottuaan ymmärtää naisten ajatusmekanismeja, ja näytelmä voi jopa herättää kodeissa keskustelua, naiset arvioivat.
Kolmikko myös korostaa, ettei näytelmässä välttämättä ole vain naisroolihenkilöitä.

He vinkkaavat, että nenäliina olisi hyvä ottaa mukaan. Toisinaan mennään niin herkälle alueelle, ja vastapainoksi taas kutkutetaan nauruhermoja.
– Käsikirjoitus on hyvin kirjoitettu. Se kuvastaa erinomaisesti kolmen ystävättären kriisejä erilaisissa elämäntilanteissa. Sofialla, sillä kiltillä opettajalla on kaksi lasta, toimittaja-Emmillä yksi, rakkaudennälkäinen Julia on lapseton.

Kolmikko naurahtaa syöksähtävänsä näytelmän kanssa kaaoksen voimalla tulta päin. Roolituksen ja tekstit he saivat keväällä. Harjoittelivat jonkin verran ja ottivat syksyllä härkää sarvista. Ensi-ilta on torstaina 27.10. kello 19 Porin Teatterin Pienellä näyttämöllä.

• Henkilötiedot?
• Mikä aiheuttaa sinulle kaaosta nyt?
• Elämäsi kaoottisin hetki?

Mirva Tolppanen:
1. Olen 39-vuotias, syntynyt Oulussa. Haaveammattina oli eläintenkesyttäjä. Perhepiiriini kuuluvat avopuoliso Vesa Haltsonen ja hänen lapsensa Sasu ja Pessi sekä Harpo-koira. Harrastan juoksua, metsässä samoilua. Kirjoitan biisejä, jotka Vesa säveltää sekä suomennan näytelmätekstejä englannista. Asumme Porin Inkkarikylässä omakotitaloa.
2. Minulla on ollut pitkään luova kausi. Tässä tapauksessa kaaos on positiivinen. Varaan aikaa myös parisuhteelle ja yhdessä olemiselle. On aika rauhoittua.
3. Vuonna 2001 muutin kesätöihin Helsinkiin. Tavarani pakkasin Oulussa vuokraamaani konttiin. Kun kontti aikoinaan saapui Helsinkiin, se oli vuotanut ja omaisuuteni oli sadeveden runtelema. Siinä menivät tärkeät muistot ja tunnearvot hävisivät. Sen jälkeen en ole keräillyt tavaraa. Kaaosmaiseksi tilanteen teki, kun olin Helsingissä aivan yksin.

Katariina Lohiniva-Tyni:
1. Olen syntynyt Helsingissä 54 vuotta sitten. Lapsena haaveilin kampaajan ammatista. Teinivuosista alkaen halusin näyttelijäksi. Perheeseeni kuuluvat puolisoni, muusikko Seppo Tyni, tyttäreni Veera, 25, poikamme Arttu, 13, ja Sepon tytär Vilma, 19. Asumme omakotitalossa Porin Kuukkarissa. Harrastan tanssia, monenlaista liikuntaa, musiikkia, mutta en käsitöitä.
2. Kaiken yhteen sovittaminen, kuten työn, perhe-elämän, harrastusten, omien projektieni ja tavoitteellisuuteni. Olen myös ammattiliittoaktivisti. Yksinkertaistettuna ajankäytön hallinta aiheuttaa kaaosta.
3. Ollessani 5-vuotias isä osti vapputorilta isoveljelleni ja minulle kinuamamme suuret, punaiset teekkaripallot. Kotipihassa isä otti pallot auton takakontista ja antoi narut käsiini sanomalla: ”Se kumpi lähtee karkuun, on sit sun pallo!”
Tietenkin toinen naru lipesi pienestä kädestäni. Olin kaaoksen vallassa, mutta kokosin itseni ja ratkaisin tilanteen salamannopeasti päästämällä ilmaan sen toisenkin pallon. Suhtaudun kaaostilanteisiin nykyäänkin hyvin ratkaisukeskeisesti.
1. Olen 37-vuotias ja syntynyt Torniossa. Lapsuudessa haaveammattini oli opettaja ja vähän myöhemmin näyttelijä.

Heidi Rantakeisu:
Puolisoni on näyttelijä, opintovapaalla oleva Janne Turkki. Meillä on kolme lasta Aatu-Veikko, 10, Alva-Elsa, 5, ja Aava-Liina, 3.
Asumme omakotitalossa Porin Uudellakoivistolla.
Harrastan musiikkia, saunajoogaa ja tanssia.
2. Perhearjen aikatauluttaminen työhön.
3. Kuopuksemme Aava-Liina syntyi, Jannelta katkesivat nivelsiteet ja pappa kuoli. Kaikki nämä tapahtuivat peräkkäisinä päivinä. Vanhemmat lapsemme olivat 2- ja 8-vuotiaita. Olemme monta kertaa miettineet, miten ihmeessä selvisimme siitä kaaoksesta.

Pia Rauhalammi