Kahvilaparlamentti ruoti maakuntajohtajan valintaa

– Sen vuoksi olisin valinnut naisen maakuntajohtajaksi, koska naiset tässä ajassa valtaavat politiikan kovia paikkoja, kuten Anne Berner tai Aino-Maija Luukkonen. Naiset eivät tee niin paljon kompromisseja kuin miehet, perusteli Antti Heikkilä naiskulmaa maanantaina aamulla Sarpin kahviossa.
Valituksi tullut Rauman suunnittelujohtaja Asko Aro-Heinilä oli ennestään tuttu vain Pekka Koivuselle, joka tunsi tämän työelämästä.
– Ehdottomasti paras valinta. Ihmettelen vain, miksi kokoomus joskus on luovuttanut paikan demareille, hän pohti.

Arkiaamuisin kokoontuvan parlamentin jäsenet latasivat kahvittelun lomassa toiveita uudelle johtajalle aika nipun. Peter Kouvo odottaa asioihin perehtymistä ja toimivaa yhteystyötä muiden maakuntien kanssa.
Pekka Koivunen panisi maakuntajohtajan rakentamaan infraa ja kierrättämään junaradan linjalla Seinäjoki-Helsinki ohi Tampereen Satakunnan kautta. Se ohjaisi raskaat kuljetukset muuallekin maakuntaan ja satamiin.
– Ei olisi kallis ratkaisu.

Jarmo Alitalo odottaa, että maakuntajohtaja pystyy laittamaan painetta kansanedustajille edunvalvontaan. Hän odottaa ehdottomasti muutosta nykytilanteeseen.
– Ja kotiin päin vetoa, Pekka Koivunen lisäsi.
Niin Koivunen kuin Juhani Järvinenkin ihastelivat Jyväskylän ja Kuopion seutujen liikenneväyliä – on osattu vetää kotiin, niin Pekkarinen kuin Kääriäinenkin.
Koivunen lisäsi, että Aro-Heinilä saisi synnyttää Porille ja Raumalle yhteisen lentokentän johonkin kaupunkien väliin. Nykyasetelmin vain Ilmailuopisto voi pelastaa kentän olemassaolon.
– Tämä on liian lähellä Poria.

Maanantaisen istunnon jäsenet pitävät hyvänä, että Rauman ja Porin kesken yhteistyön pitäisi toimia ratkaisun myötä.
Paikalle kesken istunnon saapunut Eero Järvinen painotti, että pääkaupunkiseudulle Aro-Heinilän kanavien pitää olla auki.
Antti Heikkilälle on myös tärkeää, että uusi johtaja on kabinettikelpoinen. Hän odottaa myös työpaikkoja maakuntajohtajan myötä.
–Tuhat työpaikkaa Mäntyluodoon, hän latasi odotuksia pohjalle.

Porukka muisteli lämmöllä ex-maakuntajohtajan Pekka Turusen tehokkuutta, vaikka eivät kaikkea tämän otteista ymmärtäneetkään. Turunen toimi tehtävässä ennen nykyistä johtajaa Pertti Rajalaa.
Heikkilän mielestä pitää olla hyvät suhteet Helsinkiin ja Brysseliin.
– Pesti on tosi kova. Onko verkosto kunnossa? Jos puhtaalta pöydältä pitää aloittaa, on kova työ, Heikkilä epäili.
– Jos Asko käy Brysselissa yhtä paljon kuin Turusen Pekka, silloin on hyvä, Koivunen lisäsi.

Juhani Järvinen muistutti, ettei kaikki ole Poria ja Raumaa, vaan maakunnassa on neljä painopistettä.
– Mutta, vähintään yhtä merkittävää kuin maakuntajohtajan valinta on Porin neljän toimialajohtajan valinta maakunnan kannalta, Heikkilä pohti meneillään olevaa porilaisprosessia.

Jukka Silvast