Kaksi yrittäjäpalkintoa Poriin

Satakunnan Yrittäjät jakoi viikonloppuna kolme yrittäjäpalkintoa. Satakunnan Vuoden Yrittäjänä palkittiin porilainen Vehmasputki Oy. Vuoden Yksinyrittäjän palkinnon sai Marjon Herkkukakku tmi. Raumalainen Rauman Akku Oy palkittiin Vuoden Yrittäjäperheenä (juttu heistä tässä lehdessä sivulla 13).

Satakunnan Yrittäjät on valinnut Vuoden Yrittäjän vuodesta 1977 lähtien. Paikallisyhdistykset saavat tehdä ehdotuksia, joista valitaan voittaja. Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen kertoo, että voittajalle on asetettu melkoinen nippu kriteerejä.
– Kriteereinä on muun muassa toiminta-ajatus, ideointi, kehitystyö, viimeaikainen kasvu, toiminnallinen kehitys, kansainvälistyminen ja uusiutumiskyky.
Tämän vuoden voittaja Vehmasputki Oy on vuonna 2006 perustettu LVI-alan yritys. Yrityksen juuret ovat kuitenkin syvemmät, sillä nykyisen toimitusjohtaja Jyrki Vehmaskankaan setä Pekka Vehmaskangas perusti edeltävän yrityksen vuonna 1976.
Jyrki Vehmaskangas kertoo, että tammikuussa 2006 uudella omistuspohjalla aloittanut Vehmasputki Oy työllisti aluksi12 työntekijää. Nyt heitä on lähes 50. Kasvu on ollut tasaista kaikilla yrityksen osaamisaloilla.
Yritys on kehittynyt perinteisestä putkiliikkeestä monipuoliseksi osaajaksi. Automaatio, kylmätekniikka, uudet energiamuodot ja niiden hyödyntäminen ovat vahvuuksia. Vehmasputki on mukana pienillä ja suurilla työmailla. Sen historian suurin kohde on HK Scanin uusi tuotantolaitos Raumalla, jolla työskennellään parhaillaan. Vehmasputken kohteita ovat olleet myös esimerkiksi Satakunnan ammattikorkeakoulun uusi kampus ja Isomäki Areena.
Yrityksen vuoden 2015 liikevaihto oli 9,8 miljoonaa euroa.
Satakunnan Vuoden Yksinyrittäjä valittiin nyt toista kertaa. Valinnalla halutaan nostaa esiin yksin- ja mikroyrittäjiä, joita on paljon.
– He ansaitsevat huomion alueemme vahvana voimavarana, sanoo Markku Kivinen.
Yksinyrittäjä-palkinnon saaja on yrittäjä, joka erottuu muun muassa asiakaspalvelulla, innovatiivisuudella ja liikeidealla. Vuoden Yksinyrittäjä tähtää kasvuun ja on mukana ajan hengessä.
Palkinnon voittaja, Marjon HerkkuKakku tmi on perustettu vuonna 2012. Tärkeimmät tuotteet ovat käsityönä valmistetut hää- ja juhlakakut oheistuotteineen. Yrittäjä Marjo Moilanen järjestää myös kakkukursseja ympäri Suomea. Kakkukiertuekausi on juuri alkamassa, kolmannen kerran.
Moilasen kakut ovat kaikki yksilöllisiä tuotteita. Ne suunnitellaan yhdessä tilaajan kanssa.
– Jännittävin tilaukseni oli tehdä kakku formulakuski Valtteri Bottaksen ja uimari Emilia Pikkaraisen häihin, Moilanen kertoo.
Marjo Moilanen on myös kansainvälisesti palkittu kakkutaiteilija. Hän on ainoa suomalainen, joka on voittanut kultaa Lontoon kansainvälisissä Kakkukilpailuissa, peräti kaksi kertaa.

Sanna Jääskeläinen