Kalsarit valtamerestä kerätystä muovijätteestä

Palataan ajassa kolme vuotta taaksepäin. Raumalaislähtöinen Tommi Lähde on New Yorkissa yhdistetyllä työ- ja huvimatkalla ystävänsä kanssa. Kaverukset lenkkeilevät Central Parkissa, kun lenkkikaveri ilmoittaa jalkovälinsä hiertyneen nilelle.
– Marssimme pitkin helteistä kaupunkia puvut päällä ja ongelma vain paheni. Kun satakiloinen punapartainen kaverini sitten yllätettiin hienon klubin naisten vessasta – miesten oli täynnä – rasvaamasta hanuriaan, keksi tarjoilija ilmoittaa minua samalla näyttäen, että ”The Other Danish Guy has a Problem”, Lähde nauraa kihertää.
Sillä samalla hetkellä syntyi sekä nimi että idea.

Tommi Lähde on tehnyt viimeiset kolme vuotta töitä kehittääkseen hiertämättömät kalsarit ja viedäkseen ne maailmalle. Ensimmäinen tavoitteista on täyttynyt, toinen on vielä vaiheessa.
– Alusta asti oli selviö, että haluan käyttää raaka-aineena valtameristä kerättyä muovijätettä – hylättyjä kalaverkkoja, nailonköyttä, pulloja. Italiasta löytyi polymerisaatio-niminen menetelmä, jolla muovista saadaan tehtyä lankaa ja Portugalista löytyi tekijä, Lähde kertoo.
– Ensimmäiset The Other Danish Guy -kalsarit suunnitteli entinen mestaritason kumparelaskija Martti Kellokumpu, joka oli oppinut urallaan tietämään, mitä epämukava alusvaate tarkoittaa, hän jatkaa.

The Other Danish Guy -alushousuja on valmistettu Portugalissa nyt kolme erää. Toistaiseksi tuotannosta noin 70 prosenttia on mennyt Suomeen, mutta tavoite on laajemmalla. Lähteen unelmaa maailmanmaineesta ovat jo edesauttaneet jutut sellaisissa laajalevikkeisissä lehdissä kuin Daily Mail ja The Sun.
– Walesin prinssi Charles ja elokuvan supertähti Leonardo di Caprio ovat molemmat tahoillaan ilmaisseet huolensa valtamerien tilasta. Molemmille on lähtenyt kalsaripaketti Suomesta, Tommi Lähde paljastaa.
– Täällä kotimaassa The Other Danish Guyn ambassadöörejä ovat muun muassa golffari Mikko Korhonen, jalkapalloilija Jere Uronen ja muutama kilpa-ajaja. Yhdysvalloissa hard core -luokan käyttäjäksi on ilmoittautunut esimerkiksi yksi ison tankkauslentokoneen lentäjä, selvittää Lähde.

Lähteen mukaan hiertämättömien alushousujen – malleja on niin naisille kuin miehillekin – imu on voimakas sekä Suomessa että ulkomailla. Toistaiseksi The Other Danish Guy -tuotteita saa vain verkosta, mutta myös lähtö laadukkaisiin asusteliikkeisiin on mahdollinen.
– Kerran kokeilleet ovat tulleet ilmoittamaan, etteivät vaihda kalsareitaan enää koskaan – siis eivät vaihda merkkiä. Sekin on sanottu, että puuvilla on parin pesukerran jälkeen kuin Paavo Pesusieni eli kerran täydelliset ominaisuudet ovat enää muisto vaan. Sitä paitsi puuvilla on kaikkea muuta kuin ekologinen vaihtoehto. Yhden puuvillakilon tekemiseen kuluu peräti 11 000 litraa vettä, Tommi Lähde tietää.

Asko Tanhuanpää

Tuntematon