Kaupunginjohtaja innostaa keräämään roskan päivässä

Harjavallan tuore kaupunginjohtaja Hannu Kuusela, 56, poimii tottuneesti roskan kaupungintalon pihasta ja vie sen muutaman askeleen päässä sijaitsevaan roskikseen. Kerää roska päivässä -ideologiaa hän on noudattanut jo pitkään ja toivoo muidenkin kaupunkilaisten tarttuvan ideaan.

Mies vannoo muutenkin yhteisen tekemisen ja yhteistyön nimeen. Erinomainen oppikoulu tähän oli yhteinen gradu vaimon Saara Kuuselan kanssa. Molemmat opiskelivat aikuisina, perheellisinä Lapin yliopistossa hallintotieteiden maistereiksi ja valmistuivat vuonna 2009. Hannulla oli jo salkussaan kasvatustieteiden maisterin paperit ja pitkä ura koulumaailmasta. Vaimo oli terveydenhuollon maisteri.
– Kaksospojat ja tytär olivat jo aikuistuneet, kun aloitimme uudelleen yliopisto-opiskelun. Gradumme aiheena oli Työyhteisöjen ristiriitojen ratkaiseminen sovittelun keinoin. Jälkeenpäin ajatellen se oli hieno kokemus, mies naurahtaa työpöytänsä takaa Harjavallan kaupungintalolla.
Mukanaan uuteen työhuoneeseensa hän kertoo tuoneensa pelkästään itsensä. Almanakkakin on sähköisessä muodossa, joten sekään ei loju pöydällä.
– Halusin itselleni kaksi näyttöä. Näin pystyn toimimaan ripeämmin. Hiiren sijasta halusin ergonomisista syistä niin kutsutun putkirullan, Kuusamossa syntynyt Kuusela selvittää touhukkaana.

Taloon hän saapui elokuussa. Työhön ja verkostoitumisiin hän tietenkin ahkerana ryhtyi välittömästi. Vieraita käy päivittäin ja aktiivisesti Hannu Kuusela myös pyrkii tutustumaan oman kaupungin väkeen ja naapurikuntien päätöksentekijöihin. Kuntajohtajapäivillä Vantaalla kuun alussa hän tutustui Harjavallan naapureiden viranhaltijoihin. Sitä ennen Ulvilan kaupunginjohtaja, Harjavallassa varttunut Jukka Moilanen ehti soittaa ja toivottaa pohjoisen miehen tervetulleeksi.

Mielikseen Kuusela on huomannut naapurikuntien viranhaltijoiden tekevän paljon yhteistyötä. Lausuntoja jaetaan auliisti toinen toisilleen. Harjavallan, Kokemäen ja Nakkilan valtuutetuille järjestettiin taannoin yhteinen seminaari kunnan päätöksenteon perusteista.
Kaupungin nettisivulla on harjavaltalaisille ohjeineen kysely liittyen kaupungin tulevaisuuden visioihin. Aikaa on vastata syyskuun loppuun. Paperiversiona kysely on saatavina kaupungintalolta ja kirjastosta.

Kaupunginjohtaja Kuuselan työura on laaja, siihen ja perhe-elämään on mahtunut monenlaisia käänteitä ja asuinkaupunkeja. Tällä hetkellä pitkäaikaisessa tukikohdassa Kuusamossa sijaitsee huvila, omakotitalo on myyty.
Vaimo Saara valittiin elokuussa Äänekoskelle perusturvajohtajaksi. Hallintotieteilijäksi valmistunut tytär asuu Tampereella ja kaksospojat Turussa. Toinen opiskelee oikeustieteitä, toinen vielä miettii suuntautumisalaansa.

Pia Rauhalammi