”Käykää katsomassa läheisiänne”

– Minulla on pelkkää hyvää sanottavaa eilisestä kaihileikkauksesta. Olen kova jännittämään, mutta ihmeellisesti hoitajien huolenpito rauhoitti. Lääkäri piti minut ajan tasalla koko operaation ajan. Se helpotti tällaisen uteliaan tiedonjanoa. Menen mielelläni sinne uudelleen. Ilmeisesti toinen silmä operoidaan vielä ennen joulua, kuvantekijä Terttu Ahti, 88, puhelee kerrostalokodissaan Ulvilassa.

Kotisairaanhoito huolehtii viikoittain lääkkeet dosettiin. Lisäksi käy hoitaja viikon ajan opettamassa Tertulle leikkauksen jälkihoidon, kuten tippojen laiton.
– Luojan kiitos, edes hetken myös juttelevat, Terttu huomauttaa.
Hän naurahtaa humoristisesti, ettei taiteilijan käsi vapise. Kyllä hän ne tipat sinne silmiin saa.
– Se jutustelu ja huomioiminen olisivat tärkeimmät asiat.
Terttu Ahti maalasi aktiivisesti yli 30 vuoden ajan kansalaisopistossa ja muilla kursseilla, kunnes vuosi sitten lopetti, toistaiseksi kuulemma. Unissaan hän maalaa yhä ja arvioi, vielä ehkä oikeastikin tarttuvansa siveltimeen.

Aktiivisena ja sanavalmiina seniorina Terttu kantaa huolta kanssakulkijoistaan. Hänen luonaan käy ystäviä ja silloin tällöin sukulaisetkin kauempaa vierailevat.
– En tunne olevani yksinäinen edes yksin ollessani. Paljon on oikeasti yksinäisiä vanhuksia, eikä tilanne tunnu ainakaan helpottavan. Kaikki tuntui pikkuhiljaa monimutkaistuvan, kun Ulvilasta tuli Porin perusturvakeskuksen lähipalvelualue. Syyskuun alusta alkoi oikein hullunmylly.
– Kotisairaanhoito oli Ulvilassa erinomaisesti hoidettu ja tutut hoitajat kävivät. Nyt tänne voi tulla kuka tahansa perusturva-alueen hoitajista. Aamuisin kai arvotaan, kuka menee mihinkin, Terttu kritisoi.
Hän arvioi hoitajienkin stressaantuvan minuuttiaikatauluista, älypuhelimiin raportoinneista ja vaihtuvista hoidettavista.

Terttu on kotisairaanhoitajan neuvosta ottanut kauppapalvelun. Ostoslistan hän antaa maanantaisin hoitajalle ja tavarat tuodaan perjantaisin. Ruokansa Terttu valmistaa itse, että saa oman mielen makuista.
Liikkuminen on hidastunut ja näkö heikentynyt, niinpä Terttu on taipunut siivoojaan, jonka kulut hän maksaa omasta pussista.
Ulvilan Sotaveteraanit ry puolestaan kustantaa ikkunoiden pesun kahdesti vuodessa.
Aktiivisena, aikaansa seuraavana ihmisenä Terttu Ahti on huolissaan myös hoitohenkilökunnan jaksamisesta. Hänen mielestään jatkuva kiire ja inhimillisyyden puute, saa hoitajat vaihtamaan alaa.
– Ihmisten tilalle kehitetään robotteja. Ne esimerkiksi ohjaavat jumppaa ja otetaan kainaloon korvaamaan lemmikin. Ihmisiä me ihmiset lähellemme tarvitsemme, Terttu Ahti muistuttaa.
.

Pia Rauhalammi