Kehrä-huoneesta tuli ulos tyytyväinen asiakas

Suun terveydenhoidon uusi hoitomalli Kehrä Pohjois-Porin sote-keskuksessa sijaitsevassa Keskushammashoitolassa on jo näyttänyt tehokkuutensa. Leikkaantuvatko hoitojonot myös tulevaisuudessa, riippuu siitä, ruuhkauttaako suosio uuden hoitomallin.

Kehrässä toteutetaan modernia Kerralla kuntoon -mallia.
– Kuulin kaksi vuotta sitten Jyväskylän kaupungin suunnitelmista, en ollut nähnyt sellaista mallia missään. Se kuulosti käänteentekevältä idealta, johtava ylihammaslääkäri Pauliina Hietasalo Porin perusturvasta kuvaa aloitusta.
Pori aloitti nopeasti toimintamallin valmistelun ja tilat avautuivat syksyllä. Ensimmäiset 800 potilasta on jo hoidettu ja hoitojonoja on leikattu tuntuvasti.

Olli Ruotsalaiselle tarjottiin syksyn alussa Kehrä-vaihtoehtoa, kun hän tilasi itselleen Keskushammashoitolasta aikaa tarkastukseen.
– Tottahan tartuin siihen. Ymmärsin, ettei tarvitse enää rampata edestakaisin tarkistuttamassa ja taas odottamassa hoitoa. Kuulosti hyvältä, hän muistelee ajanvarausta.
Odotusaika jäi kahteen kuukauteen. Hän istuutui viime perjantaina hoitotuoliin – sai samalla istumalla tarkastuksen ja hammaskiven poiston.
– Jos olisi ollut korjattavaa, ymmärsin, että sekin olisi tullut samalle käynnille.
Ruotsalainen vaikutti tyytyväiselle kokemaansa, ja aikoo tulla toistekin tarvittaessa.

Idea on siinä, että potilas pyritään hoitamaan yhdellä käynnillä kuntoon. Hoidettavan ei tarvitse siirtyä lainkaan istuttuaan hoitotuoliin, henkilöstö vaihtuu potilaan yksilöllisen tarpeen mukaan.
Hoitoon hakeutuva saa ajanvarauksesta tunnin aikaikkunan, johon hänen vastaanottonsa sijoittuu. Hän hakeutuu hammashoitolan läheisyyteen ja saa tuolloin täsmennetyn vastaanottoajan puoli tuntia ennen hoidon aloittamista.
– Jos Kehrä-hoitoon hakeutuminen noudattelee nykyvauhtia, hammashoidon jonoa saadaan edelleen leikattua. Mutta jos hoitokeskukseen syntyy suosion myötä ruuhkaa, näin ei tapahdu, Pauliina Hietasalo ennakoi.
Vaikka malli on osoittanut tehokkuutensa perinteiseen hoitoon verrattuna, Porin perusturva testaa käytäntöjä yhden Kehrä-paikan avulla ennen päätöksiä uusista avauksista.
– Minimissään, jotta malli toimii, tarvitaan vähintään kahdeksan hoitohuonetta samaan paikkaan. Kehrässä on kymmenen.

Porin Kehrään otetaan potilaat joustavasti ilman perusturvan sisäisiä rajoja – vaikka Merikarvialta ja Ulvilasta.
– Jos kiireetöntä hoitoa tarvitseva tilaisi ajan nyt Kehrästä, hän saisi sen helmikuussa. Muualla hammashoitoloissa se on 5–6 kuukautta. Tavoitteemme on, että kiireettömän hoidon saa 1–2 kuukauden aikana, Pauliina Hietasalo sanoo.
Hänen mukaansa aika näyttää, avataanko Poriin jossakin vaiheessa useampia vastaavia. Kaupunkiin on suunniteltu kolme täyden palvelun sote-keskusta, joissa sosiaali- ja ter-veydenhuollon palvelut saa yhden oven takaa.

Jukka Silvast