Keihäänheittäjä Ruuskanen piipahti Porissa

Uudenkoiviston koulun neljäsluokkalainen Lauri Meskanen oli yhtä hymyä viime perjantaina. Ensin häntä hieman jännitti lähestyä suurta idoliaan, keihäänheittäjä Antti Ruuskasta. Kun Lauri pääsi paiskaamaan kättä Pielaveden Sampoa edustavan Antin kanssa, ilme muuttui rennoksi ja hymyileväksi.
Antti Ruuskanen oli tähtivieraana Karhu Apteekin Liikunnallisessa teemapäivässä Porin Itäkeskuksessa. Lauri harrastaa keihäänheittoa Porin Yleisurheilu ry:n riveissä.

Kiireen keskellä Antti mielellään keskusteli hetken Laurin kanssa, ja osoittautui rennoksi esikuvaksi. Hän muistutti Anttia ensitöikseen katsomaan, että keihäs on heitettäessä oikein päin.
– Itse heitin aloittelijana keihästä niin, että se oli väärinpäin. Heitä myös mahdollisimman monipuolisesta eli muutakin kuin keihästä. Esimerkiksi lumipalloja, kiviä, niin saat heittotuntuman. Oikeakätisen on hyvä heittää myös vasemmalla kädellä, välivuoden olkapäänsä vuoksi pitänyt Ruuskanen opasti innoissaan.

Hän muistutti myös laaja-alaisesta liikkumisesta. Lapsen pitäisi saada kokeilla monia eri lajeja ja vasta 18-vuotiaana miettiä päälajiaan.
– Monipuolisuus on ykkösjuttu, hän korosti.
Kuluvan viikon maanantaina alkoi Ruuskasen harjoittelukausi. Päämääränä on kohottaa peruskuntoa kolmen kuukauden ajan. Tähtäimenä on elokuun EM-kisat Berliinissä. Siellä vastassa mitalitaistossa ovat Saksan heittäjämiehet.
Ensimmäiset kilpailut ajoittuvat näillä näkymin kesäkuulle. Paikka on vielä avoin. Ruuskasen katse suuntaa jo vuoden 2019 syksyn yleisurheilun MM-kisoihin Qatarin Dohaan. Kisapäivät ovat 28.9. –6.10.
Porista Antti Ruuskaselle on lämpimät muistot. Hän heitti Kalevan Kisoissa vuonna 2015 yhä voimassa olevan ennätyksensä 88,98.

Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 Ruuskanen sijoittui alun perin pronssille tuloksellaan 84,12 metriä. Myöhemmin mitali vaihtui astetta korkeammaksi dopingkäryn vuoksi. Hopeamitali ripustettiin hänen kaulaansa Lahden MM-kisoissa tämän vuoden helmikuussa.

Liikunnallisessa teemapäivässä oli apteekin kanssa yhteistyökumppaneina Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry ja Porin vapaa-aikatoimisto. Tapahtumassa pääsi esimerkiksi Ruuskasen tavoin mittaamaan käsien puristusvoimaa.
Huippu-urheilija kertoi hakeneensa apteekista viimeksi vitamiineja ja magnesiumia. Varsinkin D-vitamiinin tarve kasvaa tähän vuodenaikaan.

Karhu Apteekin henkilökunta huolehtii esimerkillisesti kunnostaan ja hyvinvoinnistaan. Parhaillaan heillä on meneillään kuukauden kyykkyhaaste. Jokainen tekee 50 kyykkyä päivässä. Haaste huipentuu finaaliin, joka pidetään työpaikalla. Tavoitteena on, että jokainen kyykkää 250 kertaa. Esimerkiksi apteekkari Veli-Matti Lehtola harrastaa vapaa-aikanaan spinningiä ja proviisori Johanna Kangas uintia.
Perjantai oli keihäänheittoa harrastavan Lauri Meskasen onnenpäivä. Hän tapasi suuren idolinsa Antti Ruuskasen ja sai tältä varteenotettavia vinkkejä tulevaisuuden varalle.
Antti Ruuskanen vieraili Porin Karhu Apteekin Liikunnallisessa teemapäivässä. Hän näytti muun muassa, miten käden puristusvoimaa mitataan. Jokainen halukas sai osallistua leikkimieliseen kisaan hänen kanssaan tai sitten muuten vaan mittauttaa voimansa. Mukana kuvassa LiikUn testaaja Susanna Karvinen sekä apteekin henkilökunnasta apteekkari Veli-Matti Lehtola, proviisori Johanna Kangas, lääketeknikot
Roosa Koski ja Kirsi Katila-Hannukainen.

Pia Rauhalammi