Kerääjäkin saa hyvän mielen

Nälkäpäivä-keräyksen vapaaehtoistyöntekijänä tapaa ihmisiä ja saa iloita auttamisesta heidän kanssaan.

Huomenna se taas alkaa, Nälkäpäivä-keräys. Sadat Punaisen Ristin vapaaehtoiset lähtevät Satakunnassakin kauppojen auloihin ja kaduille, myyvät limppuja ja keräävät lippaaseen rahaa. Punainen keräysliivi erottuu katukuvassa. Keräys jatkuu lauantaihin asti.

Keräyksen onnistumiseksi myös kulisseissa työskentelee lukuisia vapaaehtoisia. Punaisen Ristin Porin osaston Tuula Kouvo ja Päivi Sillanpää kiertävät edellisenä päivänä kymmenen kauppaa ja laittavat keräyspöydän kuntoon. Keräysaamuina nämä kuriirit tuovat tarvittavat tavarat paikalle ja illalla vievät ne pois. Päivät venyvät pitkiksi.

Jo lähes 20 vuotena Nälkäpäivä-keräyksessa mukana ollut porilainen Marja Nurmi on mukana soittamassa vapaaehtoisille, joita pyydetään leivänmyyjiksi. Hän on yksi Punaisen Ristin ystävävälittäjistä, jotka kyselevät joka vuosi myyjiä nälkäpäiväkeräyksiin.
– Moni lähtee, kun soitetaan ja kysytään. Mutta kannattaa olla itse aktiivinen. Aina emme huomaa soittaa kaikille, joten ihmisten kannattaa ottaa yhteyttä ja kertoa, että haluaa esimerkiksi kerääjiksi tai limpunmyyjiksi. Kaikki ovat tervetulleita, hän sanoo.
Nurmi kertoo menevänsä itsekin taas limpunmyyjäksi.
– Tämä toiminta antaa aina paljon enemmän kuin ottaa.

Tuula Kouvo on nyt toista vuotta Nälkäpäivän keräysjohtajana Porissa. Hän pyysi Päivi Sillanpään viime vuonna avukseen.
– Viime vuosi meni harjoitellessa, nyt asiat ovat jo tutumpia. Iso hommahan tässä on, jo kesällä aletaan kysyä esimerkiksi kauppiaita mukaan, he kertovat.
– Nyt on helpompaa, kun tuntee jo ihmiset.
Nälkäpäivän lipaskerääjäksi ehtii vielä. Porissa keräyslippaan saa Punaisen Ristin puodista Antinkatu 9:stä, torstaina klo 10–17, perjantaina 10–17 ja lauantaina 10–14. Kerääjäksi haluavan täytyy esittää kuvallinen henkilötodistus.
Tuula Kouvo toivoo, että kerääjiä tulisi runsaasti.
Tänä vuonna ei järjestetä Eetunaukiolla keräyksen avajaisia, joten esimerkiksi kävelykadulle olisi hyvä saada paljon kerääjiä.

INFO:
Nälkäpäivän lipaskeräys
– Kerääjät ja limpunmyyjät jalkautuvat kaduille ja kauppoihin 14.–16.9.
– Keräyksen tuotto menee Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Nälkäpäivän lahjoituksilla autetaan myös Suomessa esimerkiksi tulipalojen ja muiden kriisitilanteiden uhreja.
– Satakunnan keräystavoite 120 000 euroa, viime vuonna kerättiin noin 110 000. Satakunta oli suomenkielisten piirien joukossa paras, kun mittarina on tulos/asukas.
– Keräys jatkuu lokakuun loppuun saakka.

Sanna Jääskeläinen