Kesäsade on Kilkun mieleen

Tapahtumia tursunnut Porin kesä täytti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pentti Kilkun (kok.) allakan. SuomiAreenan ja Pori Jazzien aikana ”virkavelvollisuudet” nappasivat vuorokaudesta suurimman osan. Kulttuurin ystävänä hän nautti vaimonsa kanssa yksityishenkilönä Kirjuri Classic -konsertin ja kesäteattereiden tarjonnasta.
Kilkkujen suvun serkkutapaaminen oli kesän odotettu viikonvaihde. Tällä kertaa toistakymmentä serkkua perheineen kokoontui Tampereen suunnalle Putajalle.

Kaiken touhun ja ihmisvilinän vastapainona erikoislääkäri ja kunnallispoliitikko Kilkku rentoutuu lämpimän kesäsateen rapinassa. Silloin puurtaja antaa itselleen luvan käpertyä sisälle lukemaan kirjaa kaikessa rauhassa. Suosikkeja ovat Philip Roth ja John Steinbeck, sekä kotimaisista Väinö Linna.
Kilkuilla on kaupunkiasunto keskustassa ja koti Kuuminaisissa. Siellä taata nauttii sydämensä kyllyydestä saunoessaan ja uidessaan lastensa ja lastenlastensa kanssa.

Aikapula on monelle syy kieltäytyä kuntavaaliehdokkuudesta. Esimerkiksi Porin kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta on kaavailtu päätoimiseksi työksi. Pentti Kilkku sanoo olleensa halki elämänsä touhukas ja aikataulutettu. Nuorena joukkueurheilu nappasi leijonanosan vapaa-ajasta, vanhempana politiikka ja kuntoilupuolelta kuntosali.
– Ei politiikka mielestäni niin kovasti aikaa vie. Se on ajankäyttökysymys. Ilman kunnallispolitiikkaa makaisin selälläni ja lukisin kirjoja. Neljän vuoden puheenjohtajuuden ajan olen hoitanut vastaanottoni täysipäiväisesti.

Mikäli kaupunginhallituksen puheenjohtajuus kopautettaisiin päätoimiseksi, Kilkun mielestä se karsisi puheenjohtajaehdokkaiden määrää. Monessa ammatissa ei sovi jättäytyä vuosiksi pois työelämästä.
Hän näkisi parhaana ratkaisua räätälöidä puheenjohtajan työaika valittavan henkilön toiveiden mukaan esimerkiksi osa-aikatyöksi.
– Tarkkaa työaikaa ei hakattaisi kiveen, vaan se sovitaan henkilön tilanteen mukaan. Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on luottamustoimi, vaikka se kokopäiväistettäisiin. Esimerkiksi Tampereella on pormestari ja Turussa kokopäiväinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja luottamushenkilöinä.

Kilkku ei ole julkistanut, asettuuko kuntavaaleissa ehdokkaaksi - eikä Suostu sanomaan sitä nytkään. Päätöksensä hän kertoo ensimmäisenä vaimolleen ja vasta sitten muille. Henkilökohtainen puntarointi jatkuu ilmeisesti syyskuulle. Ehdokasasettelu päättyy tiistaina 18.9. klo 16.

”Kuntalaiset ovat soten palveluihin tyytyväisiä”

Pori sanoi vuodenvaihteessa irti perusturvan yhteistoiminta-alueen perussopimuksen. Karhukaupungin yhteistoimintakumppanukset Ulvila, Luvia, Merikarvia ja Pomarkku eivät suostuneet allekirjoittamaan uutta sopimusta vaan aloittivat kritisoinnin. Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pentti Kilkku (kok.) muistuttaa, että tutkittaessa käyttäjien tyytyväisyyttä saamiinsa palveluihin, he ovat olleet perusturvan yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveyspalveluihin varsin tyytyväisiä.
Nyt kuitenkin Luvia selvittää mahdollisuutta liittyä Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymään, johon kuuluvat Eurajoki, Nakkila, Harjavalta ja Kokemäki.
Pomarkku ja Merikarvia aikovat osaksi Pohjois-Satakunnan kuntien PoSaa. Vain Ulvila on jatkamassa neuvotteluja Porin kanssa.

Pentti Kilkku, mitä arvelet, että asiassa tulee tapahtumaan?
– Joissain kunnissa kuntalaisten painostus yltää siihen, että yhteistyö Porin kanssa jatkuu. Viittaan tässä tyytyväisyystutkimukseen. Jos poliitikot puhuvat kustannustehokkaista ja laadukkaista palveluista, ne pitäisi myös määritellä. Etäisyys palveluiden luo ei ole laadukkuutta vaan mukavuutta. Pitää puhua siitä, mitä on palvelun laatu. Ei niin, että mukavuus ajaa oleellisen edelle.

Tuottaako perusturva porilaisten vinkkelistä katsottuna laadukkaasti ja kustannuksiltaan tehokkaasti palveluja?
– Saamme Porista kaikki tarvittavat palvelut. Olen hämmästellyt, etteivät porilaiset ole olleet 20 vuoteen huolissaan, käytetäänkö verotulot tehokkaasti kuntalaisten hyväksi. Viimeiset kahdeksan vuotta olemme eläneet velaksi. Käyttötalous- ja investointivelkaa on 150 miljoonaa euroa. Tulevaisuudessa jonkun on nekin maksettava. Onko meidän tahtotilamme laittaa lapsemme ja lapsenlapsemme maksumiehiksi!

Sinut tunnetaan tarkan euron miehenä. Mistä aiheista mielestäsi eri puolueiden tulisi kuntavaalien alla keskustella?
– Suomessa eivät maakunnat kilpaile kehityksestä keskenään vaan kaupunkiseudut. Pitkässä juoksussa meidän on ratkaistava, miten seutukuntamme pystyy tuottamaan eri-ikäisten tarvitsemat palvelut. Soisin, että uudet kuntapäättäjät näkisivät laveasti ja kauas, eivätkä vain valtuustokauden pituisen ajan. Ettemme verissä päin naapurin kanssa kilpailisi esimerkiksi jonkun yrityksen tonttipaikasta, vaan yrittäisimme kaikin keinoin yhdessä saada yrityksen muuttamaan seudullemme.
– Kuntien välillä tapahtuu pendelöintiä ja etäisyytemme ovat täällä Satakunnassa pienet. Nykyaikana ei puhuta kilometreistä vaan minuuteista.

Pia Rauhalammi