Kitti ei aio antaa periksi

Moni olisi jo voinut luovuttaa. Kitti Kumpulainen sen sijaan hymyilee, ja katsoo eteenpäin.
– Elämässä tapahtuu asioita. Siihen mahtuu paljon karua: menetyksiä, vahinkoja. Mutta onneksi myös paljon hyvyyttä, joka kantaa, hän sanoo.
Niin nytkin, kun Kitin kodista löytyi tuholaisia. Talossa ei voi asua, kaikki tavarat on joko käsiteltävä puhtaiksi tai heitettävä pois, koira ja kissa piti laittaa hoitolaan.
– Mutta sain majapaikan ystävältä. Ihmiset auttavat, kun on hätä. Elämästä voimme mennä läpi yhdessä kannatellen toinen toisiamme.

Kitti Kumpulainen ei halua kaunistella elämäänsä. Hänellä on takana karuja vuosia. Onnellinen perhe-elämä ja yrittäjyys loppuivat kuin seinään, kun aviomies kuoli ja firma meni konkurssiin.
– Nyt velkajärjestely on vihdoin päättynyt, Kitti kertoo.
Järjestely oli kova koettelemus. Mutta Kitti selvisi siitä ja opiskeli järjestelyn aikana kaksi tutkintoa. Alunperin hän on diakonissa ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Nyt toukokuussa hän valmistuu Satakunnan ammattikorkeakoulusta geronomiksi.
– Velkajärjestelyn aikana en asettunut vakituiseen työhön. Nyt järjestely on loppu ja haluan tehdä työtä oman yritykseni kautta. Minulla on paljon annettavaa.
Velkajärjestelyn aikana Kitti muutti Hämeestä Varsinais-Suomen kautta Satakuntaan. Houkuttimena toimi perhe, Porin seudulla asuu poika perheineen ja oma äiti.
Ensimmäinen satakuntalainen työpaikka oli Satalinnan sairaalassa Harjavallassa ja asuntokin löytyi sairaalan alueelta.
– Halusin kuitenkin muuttaa, kun sain työpaikan Porista ja koulukin sijaitsi täällä.
Porista löytyi unelmien koti, pikkuinen talo Viikkarista. Kitti muutti taloon lokakuussa. Hän rakensi pihaan aitauksen Uula-koiralle ja raivasi pihaa kesää silmällä pitäen. Klapipino kasvoi ensi talvea varten. Kodin piti olla myös oman yrityksen toimisto.
Nyt koti on asumiskelvoton.
– On hankala ymmärtää, ettei asialle voi tehdä mitään. Tuholaiset tulevat pulujen mukana ja pulut ovat ympäristöviranomaisen lausunnon mukaan rauhoitettuja heinäkuun loppuun saakka, Kitti kertoo.
Hänen on siis oltava evakossa tai ehkä etsittävä uusi koti. Suunnitelmiin tulee luultavasti kiepsahdus pohjoiseen.
– Olen aiemmin ollut Lapissa töissä ja lähden todennäköisesti sinne kesätöihin.

Syksyllä Kitti palaa kuitenkin Poriin jatkamaan hyvälle alulle päässyttä toimintaansa ikäihmisten terveyden parissa.
– Tein opiskelun osana mentoriohjauksen Pori Energialle. Saan jatkaa yhteistyötä heidän kanssaan.
Mentoroinnissa on kyse kokeneiden työntekijöiden hiljaisen tiedon siirtämisestä nuoremmille.
Kitillä on mielessä monta muutakin juttua, joilla rikastuttaa vanhenevan väestön elämää.
– Esimerkiksi omaishoitajana toimimiseen liittyy monenlaisia tuntemuksia, kun suhde puolisoon muuttuu hoitosuhteeksi. Olen huomannut, että jo muutaman tapaamisen avulla elämä alkaa kirkastua. Elämä jatkuu, vaikka välillä tuntuu kauhealta, Kitti kiteyttää.
Hän tulee aloittamaan syksyllä myös senioreille suunnatut teemapäivät Puuvillan kauppakeskuksessa.
– Kutsun sinne näytteilleasettajia ja luennoitsijoita. Päiviin tulee erilaisia aiheita, vaikkapa nuorisokulttuurin esittelemistä isovanhemmille, Green Carea tai lemmikkejä. Viihtymistä ja asiaa, hän kertoo.

Sanna Jääskeläinen