”Korjaamme koko ajan”

Oletko ajanut autosi asvalttireikään? Todennäköisesti. Jos et, olet sopivasti väistänyt vaaran.
Moni on jo kironnut, kun tässä vaiheessa kesää ei saada talven vaurioita korjattua.

Talven jäljiltä suomalaisten teiden ajoradat ovat suorastaan reikiintyneet. Jopa valtateillä on edelleen vaarallisia onkaloilta, eikä ongelma ole ainoastaan porilainen ilmiö.
– Meillä on yksi mies ollut töissä koko talven paikkaamassa. Korjaamme tienpintoja koko ajan. Viime torstaina lähdimme liikkeelle neljän miehen voimin, kaupungin aluetiemestari Jani Johansson vastaa.
Johansson antaa ymmärtää, ettei neljä ole paljon, kun lääniä on Laviasta alkaen Meri-Porin Reposaareen ja Ulvilan rajaan saakka.
– Ongelma on sekin, ettei ole määrärahoja niin, että voisimme uusia pidempiä pätkiä pintaa. Kun ainoastaan laitamme reikiä umpeen, on mielenkiintoista, mikä tilanne on syksyllä, kun nyt on tieosuuksia aika huonossa kunnossa.

Porissa näissä talkoissa kansalaisaktiivisuus palkitaan. Johansson kertoo, että nykyisin kaupungin työntekijät aiempaa vähemmän pääsevät liikkumaan itse tarkastamassa katujen kuntoa. Nyt soitto usein tulee kaupunkilaisilta.
Jani Johansson sanoo, että kaupungin kunnallistekniikassa ollaan tyytyväisiä, kun kaupunkilaiset ilmoittavat päällystevaurioista.
– Soittoja tietysti on eri sävyisiä – toisten tunteet ovat pinnalla, kun ovat ajaneet renkaansa vauriopaikkaan.

Johansson vakuuttaa, että todetut montut paikataan nopeasti.
– Se on myös vastuukysymys. Jos kohteesta on ilmoitettu, ja siihen joku ajaa esimerkiksi vaurioittaen ajokkiaan, vastuu on kaupungin. Muussa tapauksessa korvausvelvollisuus onkin enemmän epäselvää.
– Yleensä lähden itse toisena työntekijän kanssa ensin tarkastamaan ilmoitettua kohdetta. Joskus monttua ei ole ilmoitetussa kohteessa.
Johansson selittää, että korjaus käy sitten nopeasti. Pakettiauto lähtee liikkeelle korjausmassoineen.

Porin kaupungin katuverkon katuosuuksien korjauspinnoitukset alkavat lähiviikkojen aikana.
Kaupungin kadunrakennusmestari Tommi Välimaa sanoo, että suunnitelmaa täytyy vielä tarkistaa ja määrärahakysymyksiä varmistaa.

Jukka Silvast