Kristalli kruunaa jokaisen kodin

Mitä tuumit aidosta kristallikruunusta pienen yksiön kaunistuksena? Entä valonlähteenä suuren asunnon kylpyhuoneessa?
– Erinomaisesti sopivat, yrittäjä Marja Saarikoski innostaa ja etsii antiikkiliikkeensä Les Belles Antiquesin valikoimista vaihtoehdot moiseen tehtävään.
Yrittäjä yllättää sanomalla, että tänä päivänä saniteettitiloja sisustetaan kuin huoneita ja niihin haetaan kristallikruunuja. Jos siellä on amme, niin silloin kruunu vaatii kynttilät.
– Kruunun voi sähköistää ja silti säilyttää kynttilämahdollisuuden, hän korostaa.

Kuvitteellinen yksiö sijaitsee uudessa kerrostalossa. Kristallikruunun on tarkoitus luoda tunnelmaa ja kodikkuutta. Huone on matala, niinpä Marja asettaisi kruunun ruokapöydän yläpuolelle niin ylös, että vastakkain istuvat näkevät toistensa kasvot. Juhlaillallisilla sytytetään valaisimeen kynttilät ja muulloin voidaan käyttää sähkövaloa.
– Vanha kruunu murtaa modernisuuden ja minimaalisuuden. Se on nostalgisuudessaan parhaimmillaan muuten steriilissä ympäristössä, Marja perustelee valintaansa.

Varsinkin lukaaliasunnon kylpyhuoneeseen kristallikruunu sopii Marjan mukaan loistavasti. Saniteettitiloissa nähdään kruunujen lisäksi tauluja. Kovasti muodikasta on asettaa entisaikojen peilin kaveriksi kristallilampetit.
– Kookkaissa asunnoissa kristallikruunulle oiva paikka on myös eteisaula toivottamassa vieraat tervetulleiksi.

Marja Saarikoski avasi vastikään antiikkiliikkeensä Porin Eteläpuistossa sijaitsevaan nostalgiseen Mustikan taloon. Yritys toimi 16 vuotta Helsingissä ja on monen sattuman summa, että porilaislähtöinen Marja muutti aviopuolisonsa kanssa Yyteriin, lapsuutensa ihannemaisemiin meren äärelle.
– Vuokrasimme lomakylästä huvilan jouluksi kolme vuotta sitten. Siellä iski Pori-kaipuu ja lopputuloksena ostimme samalla reissulla viereisen huvilan. Viikot olin Helsingissä liikkeessäni, ja viikonloput täällä uudessa kodissamme. Tämän vuoden tammikuussa myimme Kruununhaasta asuntomme ja siirsin myös antiikkiliikkeeni Poriin tähän Mustikan taloon, Marja kertaa nopeutetusti viime vuosien tapahtumia.

Liikkeen ateljeepuolen hän jakaa tyttärensä Jenni Ahtiaisen kanssa. Jenni tunnetaan kaulavaatemuotiin erikoistuneesta gTIE-tuotemerkistään.
– Helsingissä asuva Jenni työskentelee täällä joka toinen viikko. Myös minä haen pääkaupungista liiketilaa, mutta liike olisi auki esimerkiksi etukäteen asiakkaan kanssa sovittaessa, Marja Saarikoski kertoo suunnitelmistaan.

Hän käy henkilökohtaisesti ostosreissuilla Euroopassa. Enin osa yrityksen kruunuista on 1800-luvulta eli ajalta ennen sähköjä. Hän purkaa yksitellen kristallit kruunuista ja sähköistyttää ne standardivaatimusten mukaisesti. Ostaja saa aitoustodistuksen ja Marjalla olevat tiedot kulloisenkin kruunun historiasta.
Suomessa on totuttu pieniin kristallikruunuihin, Etelä-Euroopassa taas suuri on kaunista. Maassamme trendi on Marja Saarikosken mukaan muuttumassa näyttävämmäksi ja siitä kiitos kuuluu sisustuslehdille.
– Nyt kruunut saavat olla isoja, samoin peilit. Mikäli kattokruunu näkyy peilistä, se luo tilantunnetta ja näyttävyyttä.

Pia Rauhalammi