Kukkulakallion keidas

Uimakausi kallistuu vähitellen lopuilleen. Uimavedet ovat olleet Länsi-Suomessakin koko kesän paria viime suvea viileämpiä. Veden laatu on pysynyt Porin yleisillä uimarannoilla viime vuoden tapaan kohtalaisen hyvänä. Viime päivien hyvä sää on kuitenkin nostanut veden lämpöä ja edesauttanut sinilevän muodostumista.
Pohjois-Porissa, viiden kilometrin päässä ydinkeskustasta sijaitsevalla Kukkulakalliolla sinilevää ei ole havaittu. Kallioiden välissä sijaitseva Ruosniemen Ankkalampi on monilta piilossa. Hellepäivinä slalom-rinteen eteläpuolella sijaitsevalle Ankkikselle löytävät kuitenkin tiensä useat uimarit.
 – Uimavesien laatua seurataan kuukausittain  Viimeisimmät näytteet otettiin tiistaina ja Kukkulakallion vesi todettiin hyvälaatuiseksi,  korostaa terveysvalvontapäällikkö Heidi Rosenblad Porin kaupungin ympäristövirastosta.

Kesän aikana otettujen valvontanäytteiden perusteella veden on todettu olevan uimakelpoista kaikilla rannoilla.
– Otamme uimavedestä sekä e.coli- että enterokokkinäytteet. Ankkalammen vesikin täyttää pitoisuuksiltaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaiset uimarantaveden vaatimukset.
Rosenbladin mukaan tavallista viileämpi kesäsää on ylläpitänyt vedenlaadun hyvää tasoa.
– Helteillä tilanne yleensä vaikeutuu ja se on aiheuttanut ongelmia Porissakin.

Moni valitsee pulahtamispaikakseen kaikkien tuntemat Yyterin merivedet. Toinen, päivittäin yli 100 uimaria houkutteleva ranta löytyy myös keskeltä kaupunkia, Kirjurinluodosta.
– Yyteri tarjoaa aivan huikeat uintimahdollisuudet. Itse en kuitenkaan viihdy merivedessä vaan uin mieluummin järvessä. Tämä Ankkalampi on lähempänä niitä olosuhteita ja kaupungissa ollessani suuntaan tänne, Koivulassa asuva porilaisuimari kertoo.
Laitilasta nelisen vuotta sitten Poriin muuttanut neitokainen on tänä kesänä piipahtanut Kukkulakalliolla viisi-kuusi kertaa.
 – Kirjurinluodon rannallakin kävin, mutta Kokemäenjoen vesi ei oikein houkuttele. Luultavasti jokivesikin täyttää laatuvaatimukset, mutta täällä uiminen tuntuu turvallisemmalta. 
Nuori uimari ei kaipaa Ankkalammen rannalle lisäpalveluja. Pari pukukoppia ja oma rauha riittävät.
– Ankkis on eräänlainen kätkössä oleva helmi. Parhaimpina päivinä täällä on suhteellisen vilkasta, mutta uimareita ei ole silti liikaa. Lampi on riittävän syvä, jotta siihen voi joiltain kohdilta sukeltaakin. Toisaalta paikka sopii myös perheen pienimmille, sillä lammen toisella laidalla on jopa kapea hiekkaranta, viime lauantaina yksin uimassa ollut uimarityttö kertoo.
Kuntoillakseen hän kuitenkin suunnistaa joko uimahalliin tai maauimalaan.
 – Ihan huvin ja virkistyksen vuoksi Ankkikseen tulee lähdettyä. Näin elokuussa vesi on jo vähän turhan viileää, mutta muuten se vaikuttaa ihan uimakelpoiselta.
Varmuuden siitä antaa myös ympäristöviraston tiedote, jossa vedenlaatu todetaan hyväksi.
– Vähän aiempaa sakeammalta vesi silti näyttää kuin vielä muutama vuosi sitten. Mitään iho-oireita ei ainakaan itselleni ole tullut, kertoo koivulalaisuimari.

Vesa-Pekka Järvelä