Kunhan kevät koittaa...

– Jollakin tasolla ollaan mukana, kuten pohjatöissä ja piharakentamisessa, Starkin Porin yksikön päällikkö Jouko Lindfors sanoo.
Hän kokee, että messut kuitenkin on talopakettitehtaiden näytöksiä, ja paketit jopa osin sisustettuina tulevat tehtailta suoraan.
Paikallinen Stark on silti liikkeellä.
– Olemme jo sopineet kahden talon pohjaratkaisun toimittamisesta, Lindfors kertoo.
Hänen mielestään asuntomessujen odotusarvot täytyy asettaa enemmänkin messujen jälkeiseen aikaan.
– Esillä olevat mallitalot ohjaavat mielikuvineen. Ihmiset käyvät sen jälkeen hankkimassa samanlaisia.
Lindfors lukuisissa asuntomessutapahtumissa käyneenä toivoo, että Porin messuille tulisi talojen joukkoon todella erikoisia ratkaisuja.
Starkilla on messuosallistumisen suhteen virityksiä meneillään, mutta ei vielä paperilla. Starkilla oli aikoinaan Porin loma-asuntomessuilla jopa oma kohdekin pienkerrostalossa.
Lindfors pohtii, että vuoden 2018 tapahtumaan mukaantulo voisi tapahtua vaikka sisustuspaketin muodossa. Ja jos pitkästä tavarasta tehdään, mahdollisuudet kasvavat.
– Porin asuntomessut ovat alalle ja Porille hieno juttu, hän tiivistää odotukset.
– Varmasti kaikki rautakaupat miettivät, mitä messuista saisi irti.

– Ei messut ole mikään kultakaivos, sanoo VäriPori Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula.
Melkein samaan hengenvetoon hän lisää, että aina se on positiivista kun jotain tehdään, kuten messujakin.
Hän pohtii, että asuntomessuille osallistuminen voi olla esimerkiksi Värisilmä-ketjun kanssa yhteistä, jolloin tähän liittyy mainosarvoja.
Yksittäisten rakentajien hankkeisiin voi päästä mukaan. Messutalohankkeissa mukaan pääseminen saattaa edellyttää myös tarvikesponsorointia.
– On minulla tuttuja, jotka ovat hankkineet rakennuspaikan messuilta, ja ehkä niiden kautta on mahdollisuus päästä tavarantoimittajaksi.
Hannulan VäriPori operoi enemmän remontoinnissa tai pienimuotoisen rivitalorakentamisessa kuin uudisrakentamisessa. Porin mittavat kerrostalotyömaiden tavaravirrat ohjautuvat usein suoraan tukkuihin. Rakennusfirmojen tavaranostajat ovat ammattilaisia kilpailuttamaan.
Rakennusliikkeiden kova kilpailutus merkitsee kaupalle pieniä katteita, eikä Hannula tunnu paljon niiden varaan laskevan. Joskus vauraammat asunto-osakkeen ostajat haluavat laadukkaampaa tai erilaista kuin rakennusliike tarjoaa ja Hannulan mukaan silloin kävelevät paikallisliikkeeseen ostoksille.
Hannula sanoo, että Seinäjoen asuntomessutapahtuman jälkeen tuli heillekin ostajia, jotka olivat huomioineet messuilla ketjun tarjonnan ja kysyivät niiden perään.

Satakunnan Koneyrittäjät -yhdistyksen puheenjohtaja Tatu Kimpanpää Sastamalasta sanoo yhdistyksen huomioineen tapahtuman.
– Varmasti vaikuttaa alaan ja työllistää jäsenistöä koko maakunnan alueelta.
Kimpanpää huomauttaa, että konekantaa maakunnan alueella on jopa ylitarjontaan saakka. Toinen puoli on ammattitaitoisen kuljettajakunnan puute konekantaan nähden.
– Ei ohjaamoon ketä tahansa voi laittaa.
Silti hän vakuuttaa, että koneita riittää ensi kesänä muillekin kuin messurakentajille.
– Messutyöt painottuvat Porin ja Ulvilan tekijöille. Mutta ammattikunta on tottunut liikkumaan ja koneita saadaan töihin kauempaakin.
Kunhan päivä pitenee ja lämpötila nousee... Keväällä porilainen Karjarannan joenvarsi muuttuu isoksi rakennustyömaaksi.

Jukka Silvast