Kylmäkön työn vastapainona kriisipuhelimen päivystystä

– Vain iloinen ihminen pystyy repimään huumoria marraskuusta. Onneksi on enää vajaa kuukausi, niin päivät pitenevät.
Näin puhelee nauravainen Mervi Lintukallio. Kuten hänen lauseestaan huomaamme, hän pystyy kääntämään negatiivisen asian positiiviseksi.
Sitä kykyä tarvitaan hänen vapaaehtoistyössään. Mervi, 48, päivystää tukihenkilönä Satakunnan Mielenterveysseuran Kriisipuhelimessa Porissa.

Energinen nainen tarttui toimeen lehti-ilmoituksen perusteella kolmisen vuotta sitten, koska juuri tällainen vapaaehtoistyö tuntui kivalta tavalta jakaa omaa vapaa-aikaansa muille. Puheliaaltakin päivystäjältä vaaditaan kuuntelemisen taitoa ja auttamishalua. Myös omat ihmissuhteet on oltava kunnossa.
– Kylmiltään ei päivystäjäksi tarvitse ryhtyä. Ensin kurssitetaan ja opastetaan. Alkuun pääsy on hyvin järjestetty, porukka on mukava ja heiltä saa aina tarvittaessa tukea. Lisäksi voi tehdä niitä vuoroja, jotka sopivat omaan elämänrytmiin, Mervi Lintukallio listaa muutaman esimerkin.

Päivystäjillä on täysi vaitiolovelvollisuus loppuelämänsä ajan. Puhelimeen soitetaan yleensä anonyymeinä ja ympäri maatamme. Soittajien ikähaarukka on laaja.
– Päivystämme yksin, mutta meillä on aina tuki takana. Meillä on myös koulutusta, työnohjausta ja kehityskeskusteluja. Päivystäjän on muistettava olla vahvempi kuin soittajan. Toki olen itsekin itkenyt kuunnellessani soittajaa.

Mervi Lintukallio on syntyjään raumalainen. Valmistuttuaan ammattiin hän muutti työn perässä Helsinkiin ja edelleen Turkuun. Ruotsinlaivalla reitillä Helsinki – Tukholma – Helsinki hän on työskennellyt kylmäkkönä jo 28 vuotta.
– Lähdin parikymppisenä kokeilemaan viikoksi, miltä työ siellä maistuisi. Maistui erinomaiselta, koska olen viihtynyt näin kauan. Töitä tehdään 10,5 tuntia per päivä kahdeksan päivää putkeen, sen jälkeen on saman verran vapaata. Se rytmi sopii erinomaisesti tähän vapaaehtoistyöhön ja yksityiselämääni.

Vapaa-aikaansa toimelias nainen viettää Helsingin seudulla asuvan miesystävänsä kanssa. Työrupeaman alkaessa ja loppuessa Mervi yöpyy miehen luona, ja aloittaa levänneenä joko työt tai kotimatkan Poriin. Välimatkasta huolimatta pariskunta yrittää pyhittää ainakin vapaat viikonloput toisilleen.

Intuitioonsa seuraten Mervi muuttaa täräytti kuusi vuotta sitten Turusta Poriin, kun löysi haluamansa rivitaloasunnon. Hän tykästyi asuntoesittelyreissullaan kaupungin ilmapiiriin ja tapahtumatarjontaan. Osti kodin, vaikkei tuntenut täältä ketään. Nyt vilkkaalla naisella on keskustelukumppaneita ja naamatuttuja viljalti.

INFO: Satakunnan Mielenterveysseura etsii tavallisia, kuuntelukykyisiä ja auttamishaluisia ihmisiä tukihenkilöiksi Kriisipuhelimeen. Seura tarjoaa koulutuksen ja vahvan tuen. Työ on palkitsevaa, sillä kaikki puhelut auttavat.
Yhteydenotot Elina Jääskeläinen 0400 748 508.

Pia Rauhalammi