Laihdutukseen ei ole lääkettä

Laihduttamiseen voi hakea apua myös keskussairaalasta. Lähetteen erikoissairaanhoitoon saa omalta lääkäriltä henkilö, jolla on vaikea paino-ongelma. Painoindeksin täytyy olla yli 40 tai yli 35, jos henkilöllä on sairaus, jota laihduttaminen helpottaisi.
Laihduttamaan lähdetään ryhmässä. Äärimmäisenä keinona on leikkaushoito.
– Tällä hetkellä ei nimittäin ole laihdutuslääkkeitä käytössä, kertoo sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Pirkko Korsoff.
Markkinoilla olleet laihdutuslääkkeet ovat osoittautuneet tehottomiksi tai niillä on ollut vakavia haittavaikutuksia. Ilman reseptiä on saatavilla laihdutuslääke, mutta se ei ole Korsoffin mukaan kovin tehokas.
– Uusia laihdutuslääkkeitä on tosin paljon tutkimusasteella ja mahdollisesti jatkossa käytössäkin, hän kertoo.

Sairaalan laihdutusryhmässä lähdetään laittamaan elämäntapoja oikeille raiteille ruokavalion ja liikunnan avulla. Korsoff muistuttaa, että ruokavalio on tärkein asia.
– Liikuntaa ei voi unohtaa, mutta usein korostetaan liikunnan osuutta. Hyötyliikunta on yhtä hyvää kuin kuntoilu, kesto ja säännöllisyys ratkaisevat, ei niinkään teho.
Laihdutusryhmät alkavat syksyisin ja keväisin. Ryhmä kokoontuu viikoittain 12 viikon ajan. Kahden sairaanhoitajan vetämissä tapaamisissa käy asiantuntijapuhujia kertomassa laihduttamiseen ja elämänhallintaan liittyvistä tekijöistä. Ryhmäläiset noudattavat vähäkalorista ruokavaliota pussivalmisteiden avulla.
– Pussivalmisteista saa 600–800 kilokaloria päivässä eli ryhmän aikana voi pudottaa 10–30 kiloa painoa. Ideologia on se, että elämäntapa muuttuu ja painoa seurataan jatkossakin, Korsoff sanoo.
Myös ryhmän jälkeen pitäisi jatkaa painonpudotusta kontrolloidusti. Apua saa esimerkiksi terveysaseman terveydenhoitajalta, työterveyshuollosta tai yksityisen järjestämästä laihdutusryhmästä.

Satakunnan keskussairaalassa tehdään myös laihdutuskirurgiaa. Korsoff kertoo, että leikkaus on tutkitusti tehokkain keino pysyvään painonpudotukseen, mutta riskien takia leikkaus jätetään viimeiseksi vaihtoehdoksi.
– Ylipaino lisää leikkauksiin normaalistikin liittyviä riskejä. Lisäksi leikkaukseen on 60 vuoden yläikäraja.
Leikkaukseen menijän on ensin osoitettava jollain tavalla pystyvänsä laihtumaan seurannassa, esimerkiksi terveydenhoitajan tuella tai ryhmässä.
– Jos henkilö ei pysty laihtumaan, ei leikkauksenkaan tuloksen voi odottaa olevan hyvä. Leikkauksen teho tuhoutuu, jos henkilö jatkaa energiapitoisen ruuan syömistä.

Pirkko Korsoff kertoo, että ylipainoisuus on lisääntynyt ja yhä nuoremmilla on vahvaa ylipainoa. Hän kehottaa kiinnittämään huomiota jo lievään ylipainoon. Jos henkilöllä ei ole sairauksia, voi alkaa laihduttaa kotikonstein.
– Ihmedieettejä, kuten karppausta, en suosittele kenellekään. Ryhmä on hyvä keino laihduttaa. Ryhmiä voi kysyä myös terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta.
Laihduttajan kannattaa pitää maalaisjärki mukana. Television Suurin pudottaja -tyyppisestä repäisyistä Korsoff ei innostu.
– Ei kannata lähteä ylittämään rajojaan. Laihduttaa voi myös aivan ilman liikuntaa pienentämällä ruokamääriä. Jos epäilee, että aineenvaihdunta ei toimi kunnolla, niin ihan peruslaboratoriokokeilla nähdään, ovatko esimerkiksi kilpirauhasarvot kohdallaan.

 

Ryhmässä vihdoin onnistui

Porilainen Outi on ollut ikuinen laihduttaja.
– Olen kokeillut laihduttamista kaikilla mahdollisilla jutuilla.
Hän on osallistunut myös sairaalan laihdutusryhmään. Kymmenen viikon pussikeittodieetin avulla putosi 16 kiloa, mutta ryhmän loppumisen jälkeen tuli takaisin 20.
– Jäin tyhjän päälle ja kilot tulivat takaisin. Olisi pitänyt päästä jatkuvaan painonseurantaan. Kyselin apua eri paikoista, mutta mihinkään en omasta halustani huolimatta kuitenkaan päässyt.
Outilla on syömishäiriötausta ja hän on ennen sairaalan laihdutusryhmää saanut apua myös syömishäiriöterapeutilta. Kilojen kanssa kamppailu tuntui silti ylivoimaiselta, kunnes hän otti avuksi ruokavalion ja liikunnan. Laihduttuaan 10 kiloa omin päin, Outi uskaltautui Kilovahdin laihdutusryhmään.
– Olen käynyt ryhmässä pian kaksi vuotta ja olen laihtunut 24 kiloa. Laihdutus jatkuu edelleen, mutta se ei ole enää se päälimmäinen syy. Paino laskee siinä ohessa, kun treenaa ja pitää itsestään huolta. Tavoitteitani ovat nyt kestävyys, voima ja jaksaminen.
Outi käy kuntosalilla kuusi kertaa viikossa ja haaveilee jokamiesluokan triathlonista tai maratonin juoksemisesta. Ryhmässä käymistä hän ei aio lopettaa, vanhat kokemukset ovat opettaneet, että vertaistuki on tarpeen.
Sirpa Taimin ohjaamat Kilovahti-ryhmät aloittivat toimintansa kaksi vuotta sitten, jolloin Outikin aloitti. Porilainen Tiina Ahonen on ollut koko ajan samassa ryhmässä Outin kanssa. Tiina pääsi keväällä tavoitteeseensa, 18,5 kilon pudotukseen. Kesän aikana tulleet pari kiloa hän aikoo pudottaa nyt.
– Kesällä näki, miten helposti kilot tulevat takaisin, kun antaa itselleen vapauden. Oikea ruokarytmi unohtui.
Tiina ja Outi muistuttavat, että laihduttaminen vaatii työtä ja päättäväisyyttä. Ryhmän tuki ja viikoittainen punnitus auttavat kohti tavoitteita.
– Jokainen kilo on työn takana. Usein esimerkiksi herkuista on helpompi kieltäytyä kokonaan kuin ottaa vähän. Pitkäjännitteisyys on tärkeintä.

 

Sanna Jääskeläinen