Laura Rantala on alansa uranuurtajia

 

 

Paluumuuttaja Laura Rantala jalosti äitiyslomallaan unelmansa toteuttamisasteelle ja ryhtyi sanoista tekoihin aviomiehensä kannustamana. Viime vuoden loppupuolella hän avasi Satakunnan ensimmäisen suuhygienistin vastaanoton Herttuantorille Poriin. Erikoistumisalueena hänellä on hampaiden valkaisut.
Lauran SmileStudio-yritys ei kuulu mihinkään ketjuun, niinpä hän on saanut suunnitella työnkuvansa ja vastaanottonsa omien ideoidensa ja unelmiensa mukaisiksi. Lähin vastaava yksityinen vastaanotto on Tampereella.
 
Toiminta on luvanvaraista, ja Laura Rantala ehtikin vuokrata ja remontoida tilat rauhassa ja ajan kanssa ennen avajaisia. Huoneisto on virallisesti lääkintätila, ja on tutkittu ja tarkastettu pieteetin tarkasti. 
Vastaanotto muistuttaa enemmänkin kauneushoitolaa kuin perinteistä hammashoitolaa. Yleissävyinä ovat valkoinen ja harmaa. Räväkän ja piristävän limenvihreän käyttö antaa huoneistolle tyylikkään, modernin  ja muista vastaanotoista täysin poikkeavan ulkonäön.
 
Suuhygienistejä koulutetaan ammattikorkeakoulussa. Ammattikunnasta yrittäjän polulle on Suomessa lähtenyt vain puolisen sataa. Julkisen puolen vastaanotoilla heitä työllistää eniten hammaskivien poistot, joka on myös koulutuksen perusydin.
Yksityiselle suuhygienistille hammaskiven poistoon voi mennä ilman lähetettä, mutta yksityislääkärin lähetteellä siitä saa Kelan korvauksen. Sen sijaan esteettiseen hoitoon kuten hampaiden valkaisuun ei Kansaneläkelaitokselta saa korvausta. Valkaisua kevyempi vaihtoehto on soodapuhdistus, jonka voi tehdä myös hammaskiven poiston yhteydessä. Sen kustannuksiin Kela osallistuu, sillä se on ennalta ehkäisevää hoitoa.
– Olen hankkinut työkokemusta muun muassa Porin kaupungin suuhygienistinä sekä yksityisvastaanotoilta Porissa ja Helsingissä. Yritykseni on saanut mukavasti jalansijan Porissa. Alkuviikkoina asiakkaina on yllättäen ollut enemmän miehiä kuin naisia, Laura Rantala kertoo.
 
Hän on syntynyt Harjavallassa, jossa äiti yhä asuu. Lapsuuden haaveena oli lääkärin ammatti, mutta yläasteen jälkeen ravintolakokin opinnot vetivät puoleensa. Kokin-paperit saatuaan nuori nainen matkasi pääkaupunkiin restonomiopintoihin. Tie ei kuitenkaan tuntunut oikealta. Hammashoitajan ammatti oli pitkään pyörinyt takaraivossa, mutta toisaalta ei ollut järkeä hankkia toista ammattiopistotason koulutusta vaan järkevämpää oli tukeutua ammattikorkeakoulun tarjontaan. Laura Rantala pääsi ensimmäisellä yrittämällä suuhygienistin opintoihin Helsinkiin silloiseen Stadiaan, nykyiseen Metropoliaan. Eikä ole päivääkään katunut.
 
 
 Hymyalueen hampaat valkaistaan
 
Suuhygienisti Laura Rantala yllättää kertomalla, että perinteisesti valkaistaan vain 10 ylä- ja 10 alahammasta. Siis ne hampaat, jotka hymyiltäessä näkyvät. Ennen valkaisua hampaista pitää paikkauttaa mahdolliset reiät hammaslääkärillä ja poistaa hammaskivi. Rantala on viiden vuoden suuhygienisti-kokemuksellaan havainnut, että asiakkaat kotihoitavat valkaistuja hampaita perinteisiä tehokkaammin ja huolellisemmin.
 
• Hammaskiven poiston ja valkaisun väli pitää olla muutama päivä. Valkaisuja on kevyestä tehovalkaisuun.
• Kevytvalkaisuun varataan 45 minuutin aika ja tehovalkaisuun 90 minuuttia.
• Hampaat valkaistaan hallitusti ja tulosta näytetään aina välillä asiakkaalle. Pimeässä hohtaviksi ei hampaita käsitellä vaan lopputulos on luonnollisen vaalea.
• Hintahaarukka vaihtelee 125 eurosta 295 euroon tehokkuu-
desta riippuen.
• Valkaisu on yleensä kivuton toimenpide.
• Suuhygienistin käyttämät aineet ovat turvallisia, tarkkaan tutkittuja ja CE-merkittyjä.
• Suosituksena on, että hampaita ei valkaista alle 18-vuotiailta, raskaana olevilta eikä imettäviltä.

 

Pia Rauhalammi