Luokkakokous lähestyy

Vanhojen koulukavereiden kohtaamista kaipaavat monet. Länsi-Porin koulun entisille oppilaille tarjoutuu oiva tilaisuus entisten luokkatovereiden tapaamiseen syyskuun lopulla. Kaikkien aikojen luokkakokous tuo yhteen myös kuvataidepainotteisessa opinahjossa vuosien varrella työskennelleitä opettajia. Yksi heistä on Länsi-Porin koulun Senioreiden hallitukseen kuuluva Ulla Mäntynen. Kolmikymmenvuotisen työuran Länsi-Porissa saksan ja englannin kielen lehtorina tehnyt Mäntynen odottaa entisten kollegoiden kohtaamista.
– Monen työkaverin kanssa olemme pitäneet yhteyttä säännöllisesti, mutta osaa opettajahuoneen väestä en ole nähnyt vuosiin, Länsi-Porin opettajakunnan hienoa yhteishenkeä kehaiseva Mäntynen kertoo.

Tärkeintä Mäntyselle on kuitenkin entisten oppilaiden tapaaminen.
– Toiset muistaa paremmin, mutta joidenkin kasvot ovat jo unohtuneet. Nyt on mainio hetki vanhojen muistojen verestämiseen, vuonna 1998 eläkkeelle jäänyt Mäntynen kertoo.
Mäntysen laajaan oppilasjoukkoon kuuluivat 90-luvulla myös Eeva ja Jani Peltonen. Kahden pienen tyttären vanhemmille arkisen koulutyön lisäksi mukavan muiston on jättänyt Mäntysen johdolla Porin saksalaiseen ystävyyskaupunkiin tehty reissu.
– Asuimme perheissä ja tutustuimme merelliseen Bremerhaveniin ja piipahdimme myös Bremenissä ja Hampurissa. Meille viikon reissu oli monella tapaa ikimuistoinen. Se vei meidät yhteen ja johti myöhemmin perheen perustamiseen, paljastavat Peltoset.

Yläkoululaisten kanssa meritse tehdyt matkat Bremerhaveniin aloitettiin syksyllä 1987.
– Jo aiemmin keväällä saimme Poriin vieraita Johann Gutenbergin koulusta. Kaikkiaan yhteistyö saksalaiskoulun kanssa kesti 10 vuotta. Lopulta se päättyi siihen, että bremerhavenilaisilta loppuivat varat vierailujen toteuttamiseen, muistelee Mäntynen, jolle Bremerhavenista tuli 10 vuodeksi toinen koti.
Yhteistyö ystävyyskaupunkien osalta ei jäänyt Länsi-Porissa vain Pohjois-Saksaan suuntautuneisiin matkoihin.
– Kirsti Hoffströmin johdolla lukion oppilaat virittelivät suhteet Riikaan. Nykyisin yhteistyö on valitettavasti hiipunut myös Latvian suunnalle. Sen ymmärtää, kun muistelee sitä urakkaa, jonka matkojen toteuttaminen vaati, kertoo Mäntynen.

Länsi-Porin koululaisten vuosittaiset  vierailut huomioitiin näkyvästi saksalaiskaupungin lehdissä.
– Itselläni oli hyvät suhteet paikallisiin päättäjiin ja meidät otettiin aina lämpimästi vastaan, korostaa Mäntynen.
Porissa saksalaisoppilaiden vierailut jäivät vähemmälle huomiolle.
– Saksalaisnuoret olivat ihan mukavaa porukkaa. Porista he antoivat pääosin positiivista palautetta. Vain mökkeilyä ja saunomista bremerhavenilaiset vähän kummastelivat, sanovat Peltoset.
 
Porin päivän luokkakokousta pariskunta odottaa innolla.
–  Kiva tavata vanhoja koulukavereita. Kokouksen ohjelmakin vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta tärkeintä on kuulumisten vaihtaminen. Varmasti muistelemme menneitäkin, mutta luultavasti monia kiinnostaa, mitä kunkin elämään kuuluu tänä päivänä, veikkaavat Peltoset.

Tuntematon