Maaseutu ja koirat pysyvät raviradan kalenterissa

Porin Ravit Oy:n toimitusjohtajana kaksi vuotta työskennellyt Jose Laaksonen vaikuttaa luottavaiselta loppuvuoden luvassa olevaan antiin, vaikka ensimmäinen puolivuotiskausi on sujunut taloudellisesti hieman plusmerkkistä viime vuotta nihkeämmin.
– Ihmisten saaminen paikan päälle on haaste tänään, Laaksonen sanoo.
Miinus viime kauteen nähden Laaksosen mukaan johtuu toto-pelituottojen laskusta.
– Mutta loppuvuosi näyttää suhteellisen valoisalta.
Kauden ajan ravipäivinä yleisömäärä on tasaisesti liikkunut 700–800 hengen välillä.
– Tietysti se on vähän, jos verrataan 1980-luvun kulta-aikaan, jolloin pelejä pelatakseen ihmisten piti olla radalla paikan päällä.

Porin Ravit aikoo järjestää ensi vuonnakin maaseutunäyttelyn, joka kuluneena kesänä osoittautui onnistuneeksi oheistapahtumaksi. Myös kansainvälinen koiranäyttely uusitaan, vaikka se ei olekaan raviyhteisön omaa tuotantoa.
– Koiranäyttely kesällä tontillamme oli kaksipäiväinen, joten siitä jäi meillekin, Laaksonen sanoo.
Miten raviväki saadaan paikalle, tuntuu olevan haaste. Vuoden 2014 Kuninkuusraveista Porissa hän sanoo, että jotain olisi silloin voinut tehdä toisinkin. Tuolloin viikonlopulla radan reunalla oli yli 32 000 henkeä.

Raviyhtiö on ladannut vuosiohjelmaan kovan kattauksen jääkiekon Liigaan liittyviä Ässien koti- ja vieraspelejä – ainakin alkavaksi pelikaudeksi. Kauden jälkeisestä ajasta Laaksonen ei puhu vielä sanaakaan.
– Jos joukkue pääsee pudotuspeleihin, se vaikuttaa kävijämääriin. Ässien menestys on iso tekijä suosioon.
Uutta katsottavaa jättitaululle Laaksosen mukaan on tietysti mahdollista ottaa, mutta hän epäilee porilaisen mentaliteetin heijastuvan siten, että vain kohokohdat kiinnostavat – jos jokin laji tarjoaa Suomeen MM-menestystä.
Toinen, mikä vaikuttaa ratamiljöön jättitaulun seuraamiseen, on Laaksosen mielestä kotivastaanottimien korkea taso tänään.
– Tämä on maailmanlaajuinen haaste.
Hänen mielestään raviradan puitteisiin on mahdollista tuoda lisää tapahtumia.
– Miljöö on omalla tavallaan eksoottinen. Ja onhan meillä ollut matkan varrella maaseutunäyttelyn lisäksi autonäyttelyjä, palokuntien SM-kisojakin. Ehdottomasti olemme kiinnostuneet lisäämään tapahtumatarjontaa radalla.
Radan kalenterissa olevat lounasravit ensi vuonna vähenevät parilla, mutta tilalle piirretään muita ravipäiviä. Ravaaminen pysyy radan tukijalkana.
Jose Laaksonen nostaa lokakuisen St Leger -ajon ravivuoden huipentumaksi.
– Kauden kohokohta. Maan parhaat ravurit tulevat paikalle. Laaksonen hehkuttaa.

Jukka Silvast