Malttakaa vielä hetki, ovet avautuvat kohta

Haastattelupäivänä taivaalta vihmoo räntää. Siitä huolimatta Ravintola Borg Kitchen & Barin terassille asetellaan kivetystä. Porin paraatipaikalle, Eetunaukiolle, kohonnut rakennus on kerännyt silmäpareja läpi valmistumisvaiheen. Jokaisella ohikulkijalla tuntuu olevan uudisrakennuksesta omanlaisensa mielipide. Ihan kohta pytinkiä päästään ihailemaan sisältä. Ravintoloitsija Mika Peltolan varovaisen arvion mukaan avajaisia vietetään viikon tai kahden sisällä.

Arkkitehtitoimisto Küttner Ky:n suunnitteleman kiinteistö Eetunaukio Oy:n omistavat porilaiset Jyrki Palojärvi ja Sanna Lahdensalo-Mäki sekä kankaanpääläinen Mikko Vaajasaari. Jyrki on Paavo Palojärven poika. Paavo puolestaan tunnetaan samalla tontilla olleesta grillikioskistaan, josta sai maan parhaita porilaisia.

Valmistuvan ravintolan tilat on vuokrattu Fouresta Oy:lle, jonka omistavat edellämainittu kolmikko sekä Mika Peltola, joka myös vastaa työntekijänä ravintolan toiminnasta.
– Lisäkseni ravintola työllistää kymmenkunta ravintola-alan ammattilaista, Mika kertoo ja viittoo kahvikoulutuksessa samassa tilassa olevan ryhmän suuntaan.
Tuttuja kasvoja on havaittavissa.

Rakennuskustannukset ovat toista miljoonaa euroa. Luksusta on luvassa sekä silmille että suulle. Sisustuksesta on vastannut porilainen sisustussuunnittelija Liisa Säämäki SandArkista. Katutaso jakautuu kahteen osaan. Eetunaukion lavan puolella salissa on noin 50 asiakaspaikkaa. Siellä nautitaan myös illalliset.
Yrjönkadun eli Käviksen puoli on nk. baari, jossa asiakaspaikkoja on noin 40. Lounaalla sekä sali että baari ovat käytössä ja tarvittaessa myös alakerrassa voi ruokailla. Siellä sijaitsevat kabinetti, saniteettitilat ja henkilökunnan sosiaalitilat.
– Lounastarjoiluna on alkuruokapöytä, lämmin ateria sekä erikseen bisneslounas. Iltaisin nautitaan à la carte -listan herkuista. Sunnuntaisin on brunssi. Raaka-aineina käytämme paikallisia tuotteita niin paljon kuin mahdollista. Pääpainomme on ruuassa. Toki myös kahvia ja pientä purtavaa on tarjolla, Mika Peltola lupaa.

Pihaa laatoitetaan parhaillaan. 100-paikkainen terassi valmistunee touko-kesäkuun vaihteessa. Kalusteet Peltola luokittelee hienoiksi. Eetunaukion lavan puolelle on suunnitteilla ruuhkaviikoiksi juomia varten ulkomyyntipiste.
– Rakennustyömaalla on ehditty käydä meitä jo evästämässä sanomalla, että teillä pitää olla tarjolla makkaraperunoita, kun tältä paikalta niitä ennenkin sai. Niitä kylläkään ei ole luvassa. Kunnioitamme tässä sijainnutta Paavolan grilliä ja myymme borgilaisia, ravintoloitsija paljastaa hymyillen.

Luvassa borgilainen
porilaisen sijasta
• Borgilainen sisältää briossisämpylän (vaalea voisämpylä), lammaspossumakkaran, lipstikkakreemin, pikkelöidyn sipulin, mummun kurkun, omenasinapin.
• Aineet valmistetaan itse ravintolan keittiössä.
• Borgilainen on Borgin keittiömestari Emilia Mannilan kehittämä.

Pia Rauhalammi