Matti lupaa Hevosmiesten tanssit

Astianpesukoneen tyhjennys käy tottuneesti Matti Rehulalta samaan aikaan, kun vaimo Maria pyöräyttää voileipiä pöytään ja kohentelee paikkoja jälkikasvun jäljiltä. Eletään aamupäivää Rehulan tilalla Porin Noormarkussa. Lapsista Kaisa, Iida ja Paavo ovat koulussa ja nuorimmainen Roope esikoulussa.
Maria on päätoiminen emäntä ja vastaa tilan hevostaloudesta. Matin työsarkana on peltoviljely ja osin hevosten valmennus. Talvet hän työskentelee MTK-Satakunnan järjestökonsulenttina.
jatkuu sivulla 3
Omat ensiluokkalaisen koulumuistot saavat Matin purskahtamaan makeaan nauruun. Hän hakee kätköistään kookkaan punakantisen vihon. Lehmäkirjaksi nimetty ”kirjallinen timantti” löytyi vuosikymmenten jälkeen ja on tällä hetkellä hänen aarteensa. Rehulat asuivat Porissa Isojoenrannalla Matin aloittaessa koulutaipaleensa Toejoen ala-asteella. Tila toki on ollut suvun hallussa vuodesta 1916.
Vilkas vilperi alkoi kirjoitustaidon opittuaan taltioida viisauksiaan Lehmäkirjaansa lehdestä leikkaamiensa mainoskuvien kylkeen. Esimerkiksi 198 markan Kontion saappaat saivat viereensä tekstin: ”Saappaat navettoon, etteivät lehmät paskantelis päälle."

Matti haaveili pikkupojasta lähtien muuttoa sukutilalle Noormarkkuun. Toive toteutui vanhempien ostettua tilan vuonna 1983. Matti ja Maria ovat isännöineet ja emännöineet sitä neljännessä polvessa vuodesta 2002. Rehula ei ole milloinkaan ollut karjatila, niinpä Matin Lehmäkirja onkin herättänyt suunnattomasti hämmennystä ja hilpeyttä. Lapsosella on ollut runsas mielikuvitus ja sanavalmius, vaikka aakkosia tai laskemista hän ei olisi halunnut opetella, koska ”minusta tulee maanviljelijä, enkä tarvitse niitä taitoja”.
– Aika usein reissuvihko lauloi kiperää tekstiä vanhemmille. Lopulta myönnyin noudattamaan muiden esimerkkiä, Matti virnistää.

Matti ja Maria tapasivat aikoinaan Niinisalossa ratsastuskilpailuissa kesällä 1998. Maria kuulutti ja Matti oli kilpailujen johtaja. Maria lausui valmentaja Kerstin Nybergin nimen väärin, ja impulsiivinen Matti juoksi kuuluttamoon evästämään Kankaanpäässä asuvaa kuuluttajaneitokaista.
– Tämä ensikohtaaminen herätti suuria tunteita, mutta rakkautta se ei ollut ensisilmäyksellä, pariskunta summaa nauraen.
Suhde eteni nopeasti, sillä jo seuraavana juhannuksena pari kihlautui. Ikimuistoisia tanssihäitä vietettiin jouluviikolla vuonna 1999.
– Tykkäämme musiikista ja tanssista, Rehulat linjaavat yhteistuumin.

10-vuotishääpäivä vierähti Pariisissa. Maria kehuukin Matin olevan niin romanttinen, että vei vaimonsa oikein Pariisiin - itselle mieluisiin raveihin. Pariskunnan seuraavat ”kokoontumisajot” ovat isännän 40-vuotissynttärit. Suunnitelmat ovat suuret ja vielä melko auki. Virallinen syntymäpäivä on maaliskuussa, mutta juhlat juhlitaan heinäkuussa Hevosmiesten tanssien -nimisinä. Paikkana on Poikeljärven Paviljonki.
– Sinne saavat tulla kaikki, sillä minulla on ystäviä kourallinen, mutta tuttuja paljon. Ehkä ovella on pääsymaksu. Artisteiksi ovat lupautuneet ammattivalmentajat, tunnetut ravimiehet Pertti Puikkonen ja Antti Tupamäki.
Kaupungissa varhaisvuotensa viettänyt Matti Rehula on onnellinen hevosmies ja maanviljelijä. Hän nauttii saadessaan työskennellä sukutilalla ja elää lapsuutensa unelmaa. Talvisin hän ehtii hoitaa myös MTK:ssa järjestökonsultin pestinsä.

Pia Rauhalammi