Me tulemme taas!

Ulvilalainen Tapio Soininen, 46, ottaa vetovastuun ensi kesän Satakunnan kansansoudusta. Moni innokas osallistuja on hänen päätöksestään enemmän kuin mielissään. Kokemäenjokea pitkin Sastamalasta Poriin soudettavalla kesätapahtumalla on perinteet vuodesta 1985. Soutu oli kuusi vuotta välillä katkolla, mutta herätettiin henkiin Suomi 100 -tapahtuman hengessä viime kesänä Satakuntaliiton ohjelmana.

Soutu onnistui niin hyvin, että osallistujat alkoivat pohtia jatkoa. Syyskuussa jokivarren johto kokoontui yhteiseen palaveriin. Tahtotila jatkosta oli vahva ja kuntien edustajat lupautuivat muun muassa tukea kansansoutua esimerkiksi luovuttamalla alueita ja tiloja käyttöön. Sovittiin myös, että halukkaat kunnat voivat järjestää osallistujille kahvituksen. Järjestämisvastuuseen sen sijaan ei kunnilta löydy toimijoita, joten se asia jäi avoimeksi.

Ulvilan kaupunginjohtaja Jukka Moilanen ei lannistunut vaan innostui yhteistuumaisuudesta niin, että halusi viedä asiaa eteenpäin. Hän kutsui kaupungintalolle viime viikolla jokivarren kunnista talkoointoisia tahoja. Paikalle saapui parisenkymmentä edustajaa. Paikalla oli myös Satakunnan kansansoudun isä Markku Torpo, joka lupasi olla yhä mukana remmissä ja jakaa tuleville järjestäjille tietotaitonsa.
Karhuseutu ry:stä kansainvälisten asioiden koordinaattori Jaana Mälkki innosti kuulijoita kertomalla mahdollisuudesta hakea soudulle Leader-rahoitusta. Sen ansiosta soudut kansainvälistyisivät.

Erityistä innostusta herätti ulvilalaisen Tapio Soinisen lupaus ryhtyä vetovastuuseen. Hän on ollut mukana soutamassa, joten tietää millaisen tapahtuman johdon ottaa hyppysiinsä.
– Kaikenikäistä järjestely- ja talkooväkeä tarvitaan soutujen ajaksi pientä korvausta vastaan, kuten ennenkin, hän muistuttaa.

Paikka olisi vapaana myös nuorelle vetreälle henkilölle Tapion apulaisena, sillä soutujen aikana häntä vedetään suuntaan jos toiseen.
Perinteisesti pysähdyspaikoilla on ollut ruoka- tai kahvitarjoilua, jotka paikalliset kyläseurat ovat hoitaneet.
– Esimerkiksi Ulvila lupasi tarjota soutusunnuntaina Naparannassa kahvit ja ohjelmaa, Soininen kertoo.
Yöpyjille ja muillekin osallistujille tiedoksi: Perjantaina Kokemäen Ristellä ja lauantaina Harjavallan koulukeskuksessa järjestetään tanssit. Viime kesänä ne jäivät väliin.
– Teen kaikkeni, että pääsette tanssimaan, Soininen lupaa.
Ulvilalainen Tapio Soininen on lupautunut ottamaan vetovastuun Satakunnan kansansoudusta. Hän innostaa kaikkia kynnelle kykeneviä mukaan järjestelyihin ja toivoo runsaslukuista soutujoukkoa osallistujiksi.

INFO:
• Satakunnan kansansoutu soudetaan 13. – 15.7.18 Sastamalasta Poriin Kokemäenjokea pitkin. Soutumatkaa kertyy 109 kilometriä.

Pia Rauhalammi