Menestys yllätti porilaisen Emilian

”Kunto ja esiintyminen hyvä, mutta liian vaatimaton look.”
Näillä eväin ja pronssimitali kaulassaan porilainen Emilia Jyräkoski, 26, lähetettiin runsas viikko sitten Bikini Fitness -karsinnoista eteenpäin. Hän kilpailee Nordic Fitness Expo –suurtapahtuman finaalissa Lahden Messukeskuksessa tulevana viikonloppuna eli 7. – 8. lokakuuta. Hänen sarjansa on Bikini Fitness yli 172-senttiset.

– Karsinnat olivat Helsingissä. Sarjassamme oli 11 osallistujaa, joista finaaliin meistä ylsi kuusi. Olin erittäin yllättynyt saamastani pronssista, sillä minulla ei ole kisakokemusta, Emilia puhelee samalla kun näyttää asentoja, joita tuomaristolle poseerataan.
Ulkoisesta ilmeestään saamansa kritiikin hän otti tosissaan ja ajeli viikonlopulla Tampereelle ostamaan vihreiden kisabikinien tilalle näyttävät tummansiniset. Myös meikkiin ja liian vaaleaan ihonväriin hän aikoo saada muutosta.
Tarkoitus oli jättää hankinnat ensi vuoteen, mutta finaaliin pääseminen laittoi suunnitelmat uusiksi.

Emilia on lähtöisin Ulvilasta. Häntä on valmentanut kolmen vuoden ajan ulvilalainen Jutta Rossi. Suunnitelmissa on myös tulevia koitoksia.
– Tavoitteena on ottaa uusiksi koko setti kilpailuineen ensi syksynä. Yläkroppani on vahvempi kuin jalkani, joten hiomista riittää, hän tokaisee silmäillen hoikkaa varttaan.
Hän kertoo edenneensä Jutan ohjeiden mukaan terveys edellä ja järki päässä. Aterioiden kalorimäärät per päivä ovat pysyneet 2 500 kilokalorissa. Dieetti on kestänyt puoli vuotta ja ollut toimiva.
– Olen 178-senttinen ja kisapainoni on 61 kiloa, Emilia summaa.

Puolen vuoden ajan kilpailijatar on pidättäytynyt herkkupöytien antimista. Juhlissakin mukana on ollut omat syömiset. Välillä mielikuviin on tullut kerroshampurilainen kaikilla herkuilla. Voi olla, että Lahden kisojen jälkeen matkaseurue poikkeaa houkuttelevalle välipalalle.
Mukaan kisoihin kannustus- ja tukijoukoiksi lähtee avopuoliso Christopher Heikkilä, huoltaja, valmentaja ja ystäviä ympäri Suomen. Majoituspaikaksi he ovat vuokranneet omakotitalon.

Kisoissakin Emilia aikoo takahuoneessa harjoitella poseerauksia. Niitä hän on muutenkin treenannut päivittäin, sillä toistoilla ne kuulemma jäävät lihasmuistiin. Itseään hän ei aio verrata kilpasiskoihin vaan keskittyy omaan kroppaansa.
Emilia sanoo suorastaan olevan huvittavaa, että hän poseeraa lavalla ja nauttii siitä. Hän, joka on ikänsä inhonnut esiintymistä.
Tavoitteena on yltää finaalissa kuuden parhaan joukkoon.
– Tiedän, että minulla on siihen edellytykset. Kisakokemusta on vain yksien SM-kisojen eli karsintojen verran. Niistä ylsin finaaliin ja tähän Lahden suurtapahtumaan. Pronssi yllätti minut itsenikin. Pakko silti myöntää, että kultaa ja hopeaa karsinnoissa napannut voittajakaksikko on tyylikäs ja näyttävä.

Pia Rauhalammi