Metsästäjät äänestivät Kontron sivuun Porissa

Mistä tässä on kysymys, äimisteltiin metsästäjäkentällä Satakunnassakin viime viikolla. Edellisenä lauantaina Metsästäjäliiton syysliittokokous äänestyksen jälkeen antoi liittohallitukselle epäluottamuslauseen. Tämä johti koko hallituksen ja samalla puheenjohtaja Lauri Kontron eroon. Päätöksen takana oli yhdeksän piiriä liiton 16 piiristä.
– Laurissa menetettiin todella hyvä mies, kommentoi liiton Satakunnan piirin puheenjohtaja Timo Lähdekorpi.
Satakuntalaiset äänestivät hallituksen luottamuksen puolesta, eikä Lähdekorpi sisäistänyt epäluottamusta ajaneiden motiiveja. Kokouksen puheenjohtaja toiminut söörmarkkulainen tulkitsi, että kysymys oli henkilökemioista.

Epäluottamuksesta esityksen tehneen Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Antti Kuivalainen tiivisti syyt huonoon johtamiseen sekä liiton toimiston henkilöstöongelmiin, mihin liittohallitus ei halunnut puuttua.
– Tässä ei kuultu kenttää. Työilmapiiriongelma oli työterveyshuollon ja konsulttien kanssa todettu. Hallitus ei tätä ongelmaa halunnut ymmärtää.
Kuivalainen sanoo, että liiton toimisto on ollut halvaantunut työskentelemään, ja tämä piti ratkaista.
– Sanottiin, että kovat voittivat, mutta pehmeämpi linja tässä voitti kun näin ratkaistiin tilanne. Tarvitaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa.

Niin Kuivalainen kuin Lähdekorpikin kiistävät, että eron taustalla olisi ollut susiin suhtautuminen, vaikka näinkin kentällä oli arveltu.
– Susiasioiden hoidosta ei saa luottamuskysymyksen arvoista. Hallitus on kohtuullisen ryhdikkäästi puolustanut metsästäjiä tässä. Ja ryhdikkäästi pitää myös jatkaa, Kuivalainen kommentoi.
Lähdekorpi on samaa mieltä – susista ei saa linjajakoa.
– Ei pidä paikkaansa, että liitto olisi ajanut vihreää susipolitiikkaa. Susipolitiikassa kaikki ovat samoilla linjoilla.
Hän huomauttaa, ettei liitto katso riittäväksi valtakuntaan kaavailtua ensi vuoden kiintiötä 40 suden poistumaksi.
– Kannanhoidolliseen metsästykseen tästä kiintiöistä ei enää riittäisi, Lähdekorpi näkee.
Hän haluaisi Satakuntaan enemmän kuin viime talven kaksi kaatolupaa. Hän epäilee, että maakunnassa kanta on vain vahvistunut ja se todetaan lumikeleillä.

Antti Kuivalainen kertoo uuden puheenjohtajan nimeä jo haarukoidun, mutta piirien väliset neuvottelut ovat kesken.
– Tarvitaan luottamusta herättävä asiantuntijajohtaja, henkilö politiikan ulkopuolelta, hän sanoo.
Lähdekorpi tiivisti vaatimukset seuraavasti:
– Hyvä kielitaito, esiintymiskykyinen ja neuvottelutaitoinen, ja jolle ovet ovat auki eri tahoille. Hänen pitää pystyä toimimaan myös Brysselissä.

Kokoukseen osallistui noin 50 edustajaa. Piirien runsaasta 1 500:sta kokouksessa mukana olleesta äänestä Satakunnalla oli 136 ääntä käytössään. Piiri on liiton viidenneksi suurin.
Uusi hallitus ja puheenjohtaja valitaan 30.12. pidettävässä ylimääräisessä liittokokouksessa.

Timo Lähdekorpi Porin Söörmarkusta johti puhetta Suomen Metsästäjäliiton syysliittokokouksessa. Liitto on metsästysseurojen edunvalvontajärjestö. Jäsenseurojen jäsenet laskettuna liittoon kuuluu yli 150 000 henkilöä.

Jukka Silvast