Missä Johanna, siellä kamera

Valokuvaaja, kuvataiteilija Johanna Uusitalon olemus on pirteä ja touhukas, mutta ilmeestä kuultaa haikeus. Syy siihen selviää nopeasti. Aviopuoliso, everstiluutnantti Harri Uusitalo matkusti ystävänpäivänä pitkälle ulkomaankomennukselle. Harvat tapaamiset jäävät välimatkan vuoksi vain muutamiin päiviin.
– Jälkikasvu Eerika ja Henri ovat jo aikuisia. Etten niin kovasti ikävöisi Harria, olen järjestänyt itselleni kaikenlaista puuhaa. Valokuvaamossa on menossa remontti, juhlavuosinäyttely on rakenteilla, ulvilalainen Johanna listaa pari käsillä olevaa työnsarkaa.

Naisilla on tapana sonnustautua juhliin ja tapahtumiin käsilaukulla, mutta Johannalla sitä virkaa hoitaa kamera. Omalla rippijuhlalla on ollut ammattipolun valinnassa suuri merkitys. 15-kesäinen kankaanpääläinen neitokainen sai lahjaksi kameran. Se oli sellainen perusfilmikamera.
– Tampereen luokkaretkikuvat ekaluokkalaisena ovat ensimmäiset ottamani valokuvat. Ajan saatossa ne muuttuivat keltaisiksi. Mukaani retkelle sain kotoa lainaksi kameran. Niistä valokuvista on vierähtänyt 42 vuotta.

Ihan omia juhlia Johannalla on luvassa useampia. Hänen valokuvaamonsa Foto-Friitala täyttää 10 vuotta. Toki yrityksenä se on vanhempi. Inga ja Pauli Sänpäkkilä perustivat kuvaamon Ulvilaan yli kolme vuosikymmentä sitten.
Omiin synttäreihinsä Johanna lupaa kutsua valokuvaajan paikalle. Kerran hän on uransa aikana ollut ilman työvälinettään hääjuhlissa. Kyseessä oli hoitolapsen häät.
– Vihkipari halusi, että saan kerrankin juhlia. Sormet kieltämättä syyhysivät. En osaa olla vapaalla, vaikka kuinka yritän, valokuvaaja naurahtaa.

Yrityksensä juhlavuoden kunniaksi Johanna Uusitalo järjestää maaliskuun ajaksi näyttelyn Ulvilan kirjaston Galleria KUI?:hin. Avajaisia vietetään 1. maaliskuuta kello 12–18. Nimeltään 4x4-näyttely ei yllättäen koostukaan perinteisistä muotokuvista, vaikka Johanna onkin muotokuvaaja.
– Olen viehättynyt neliönmallisista kuvista. Näyttelyteoksissa on mukana myös muun muassa lasia ja akvarellipaperia, sekä askel eteenpäin työstettyjä polaroidkuvia, Johanna linjaa.

Toimeliaalla naisella on meneillään muun touhun lisäksi Hickory Golf -aiheinen valokuvaprojekti. Valokuvaaja lähtee Skotlantiin golfin historian alkujuurille St. Andrewsiin kuvaamaan aitoja Links-kenttiä. Matkatavaroina on antiikkisia mailoja, bägejä ja palloja.
– Mallien etsintä on alkanut. Uskon niitä innokkaiden golffareiden joukosta löytyvän, parisenkymmentä vuotta golfia harrastanut Johanna uumoilee.

Projektissa Johanna koostaa kahdestatoista golfaiheisesta kuvasta yhtenäisen kokonaisuuden. Tavoitteena häämöttää eurooppalaisten ammattivalokuvaajien järjestön FEP:n myöntämä Qualified European Photographer, QEP -arvonimi. Saaminen edellyttää kuvaajalta pitkäjänteistä, vaativaa työskentelyä ja monipuolista alan kouluttautumista.

Pia Rauhalammi