Mummun ja lapsenlapsen yhteistyö

Emmi Simonen, 68, heiluttaa uunituoretta runokirjaa kädessään. Sen kannessa on valokuva puuhun kiivenneestä, hymyilevästä tytöstä. Neitokainen on Emmin tyttärentytär Aida Alinen, jolla on suuri merkitys Runojen siemeniä sydämessä -kirjan tekoprosessissa. Runot ovat mummun käsialaa ja piirustukset Aidan.

Saatesanoissa Emmi kirjoittaa muun muassa: En ole oikea kirjailija,/ei minusta sellaista tulekaan./ Aivan tavallinen matkaaja olen vaan/ ja joskus ajatuksiani paperille saan.
Hän on syntynyt Keski-Suomessa Viitasaarella. Pori-sidonnaisuus solmittiin Karhukaupungista kotoisin olevan aviopuolison myötä vuosikymmeniä takaisin. Välillä Emmi asui muualla, mutta palasi kymmenisen vuotta sitten.
Työvuodet liittyvät hoitoalaan. Ennen eläköitymistään hän työskenteli osastonhoitajana.

Runojen ja pienien tarinoiden kirjoittamisen Emmi aloitti rippikouluiässä. Osa runovihoista on kadonnut monien muuttojen myötä. Nykyisin piirongin laatikoista löytyy myös yksittäisiä runolappusia, sillä inspiraation iskiessä sanat on saatava heti paperille. Myös runojen lausumisesta tuli teininä rakas harrastus. Emmi treenasi sitä oikein opettajan opissa.

Emmi Simonen käy kolmatta vuotta Porin seudun kansalaisopiston kirjoittajat-ryhmässä. Tytär eli Aidan äiti Miili Alinen on ehdottanut tämän tästä runokirjan kirjoittamista. Tyttären toive toteutui Jenni Haukion tv-haastattelun myötä.
– Jenni sanoi, että runot kuuluvat kaikille. Se lause upposi sydämeeni ja sanat jäivät soimaan päähäni. Olin saanut hänen tuoreen antologiansa siskoltani lahjaksi. Näiden yhteissummana aloin työstää kirjasuunnitelmaa paperille, Emmi palaa runokirjan synnyinhistoriaan.

Viime kesänä syntyi paljon uusia runoja olohuoneen pöydän ääressä. Inspiraatio iski öisin. Emmi kirjoitti ne kaunokirjoituksella ja myöhemmin tietokoneella.
– Yöllä on hiljaista. Se on otollinen aika luovaan työhön, varsinkin, kun ei nukuta. Runot ovat kuin kasvit. Ne tarvitsevat hoivaa ja rakkautta. Siitä ajatuksesta syntyi kirjan nimi Runojen siemeniä sydämessä, runoilija kuvailee.

Ruosniemen koulun kolmasluokkalainen Aida tuumii tuoretta runokirjaa selatessaan, että oli hienoa olla mukana tekemässä sitä. Palkaksi aherruksessa Emmi-mummu vei hänet ravintolaan syömään.

Pia Rauhalammi