Nykyajan hautaustoimisto huokuu kodinomaisuutta

Kampaamotilat Porin omakotitaloalueella Kalaholmassa muuntuivat Erja ja Petri Mäkisen ideasta kodinomaiseksi hautaustoimistoksi. Kun astuu ulko-ovesta sisälle, tunne on kuin kylään menisi.
Pinnat on remontoitu vaaleiksi. Kauniit kukat ja esineet koristavat huonetta. Kahvi tuoksuu ja katettu pöytä saa veden kielelle.Tilaa ei ihan heti pysty mieltämään hautaustoimistoksi, vaikka sirosti aseteltuja tuhkauurnia onkin esillä. Ruumisarkut sen sijaan ovat siistissä rivistössä viereisessä piharakennuksessa.

Erja on pitkän linjan hoitoalan työntekijä ja Petri kaupan alan. Idea omasta yrityksestä muhi ja jalostui pitkään. Erja on työssään tottunut olemaan kuoleman kanssa kasvotusten ja yrittäjyys hautaustoimistoalalla on tavallaan siitä seuraava askel. Petriä puolestaan hautausmaat ja siellä lepäävien ihmisten elämäntarinat ovat aina kiehtoneet.
– Vanhusten kuolema on luonnollista. Omaisilta kuulee hienoja tarinoita vainajista. Sitten on niitä erittäin surullisia kohtaloita. Esimerkiksi lapsen kuolemaan ei ikinä totu.

Erjan vanhemmat asuvat taloa, Tarja-äiti lopetti liikehuoneistosta vastikään kampaamon. Tyhjiin neliöihin mietittiin toimintaa. Rakennus on paritalo, johon myös Mäkiset ovat muuttamassa. Tarja-äiti on mestarileipuri ja -kokki ja hallitsee paljon muutakin. Erja on tullut äitiinsä. Ideariihenä syntyi täyden palvelun talo, joka kattaa niin pitopalvelun kuin hautaustoimiston.
– Puhumme kodinomaisuudesta. Se tarkoittaa myös sitä, että tuossa liedellä voi porista lihasoppa, pääkokki-tittelin saanut jokapaikan höylä Erja naurahtaa.

Pirtin hautaustoimiston kaikki toimenkuvaan kuuluvat työt tehdään omin voimin. Kun vainaja on todettu kuolleeksi, ruumis noudetaan yleensä kotoa, vanhainkodista tai sairaalasta. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus viivyttää toimenpiteitä muutaman viikon.

Käppärän hautausmaan ruumishuoneella on tila, jossa vainaja puetaan vainaja-asuun tai toiveissa olleeseen mihin tahansa maatuvaan vaatteeseen. Erja ja Petri ovat pukeneet vainajan muun muassa lempiverkkareihin. He kampaavat hiukset sileiksi ja laittavat sukat jalkaan, etteivät varpaat palele.
– Vainajat haudataan sukat jalassa. Pipojakin on laitettu päähän. Jos ruumis on siinä kunnossa, että omaiset voivat halutessaan osallistua pukemiseen, he ovat tervetulleita mukaan.

Kaikki arkut kuljetetaan Käppärän kappeliin ja sieltä siunaustilaisuuksiin. Jos ruumis tuhkataan, se tuodaan takaisin Käppärään odottamaan tuhkausta. Nykyisin 80 prosenttia vainajista tuhkataan. Mukaan arkkuun Erja ja Petri ovat omaisten toivomuksesta laittaneet muun muassa kirjeitä ja rakkaita vaatteita.
Täyden palvelun Pirtin hautauspalvelun omistajat hinnoittelevat tuotteensa niin tarkkaan, ettei asiakkaille tule ikäviä yllätyksiä. Hintataso on yrityksen alhaisten kustannusten vuoksi matala.

Pia Rauhalammi