Nyt keskustaa kokeilemaan

Pop up -hanke antaa yrittäjille ja yhteisöille mahdollisuuden kokeilla Porin keskustan tyhjiä liiketiloja. Myös tilojen omistajat hyötyvät, kun voivat esitellä liiketilansa toimivuutta.

Porissa on alkanut Kokeillaanks keskustaa? -hanke, joka lähtee taistoon tyhjeneviä liikehuoneistoja vastaan. Hanke järjestää pop up -tapahtumia, joissa yritykset, yrittäjäksi aikovat, yhdistykset, koulut ja muut yhteisöt voivat kokeilla keskustan liiketilojen soveltuvuutta yritystoimintaan tai toimintansa esittelemiseen.
Samalla tyhjien liiketilojen omistajat hyötyvät, kun tilan kokeilun kautta siihen voi löytyä pysyvä vuokralainen, tai joku muu kiinnostuu nähdessään tilan toimivuuden.
– On kauppoja, jotka ovat tulleet Poriin ensin kokeilemaan pop up -liikkeenä ja jääneet, kun toiminta on sujunut, kertoo vanhempi asiantuntija Mari Antikainen Prizztech Oy:stä.
Hän vetää yksivuotista hanketta, jonka rahoituksesta vastaa Satakuntaliitto. Aloitteen toimintaan tekivät Porin Yrittäjien puheenjohtaja Jari Taimi ja Käviksen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki, jotka ottivat yhteyttä Prizztechiin. Hanke sujuu nyt yhteistyön merkeissä.

Kokeillaanks keskustaa? -hankkeessa tullaan järjestämään kolme eri pop up -tapahtumaa: yksi vuodenvaihteessa, toinen keväällä ja kolmas kesällä. Niiden tarkat ajankohdat, kesto ja sijainti tullaan määrittelemään yhdessä osallistujien kanssa. Mari Antikainen toivoo, että kiinnostuneet ottaisivat yhteyttä.
– Ensimmäinen infotilaisuus pidetään 31. lokakuuta. Toivottavasti sinne tulisi paljon kiinnostuneita, niin päästäisiin yhdessä suunnittelemaan toimintaa.

Yrityksistä vain ravintolatoiminta on rajattu hankkeesta pois alan hygieniavaatimusten takia. Ravintolapäivä tarjoaa mahdollisuuden testata sen alan toimintaa.
Kaikki muut yritykset ovat tervetulleita mukaan, niin porilaiset, muualta Satakunnasta tulevat kuin valtakunnallisetkin. Antikainen kertoo, että valtakunnan tasolla mahdollisuudesta kerrotaan yrittäjäjärjestöjen kautta.
– Tässä on hyvä mahdollisuus esimerkiksi sähköistä kauppaa käyvälle kokeilla kivijalkamyymälää, hän vinkkaa.
Pop up -pisteen voi perustaa myös vaikkapa yhdistys tai koulun yrittäjäluokka. Kaupungin virastot voivat esitellä toimintaansa. Taidenäyttelykin on mahdollinen. Kynnys on matala.
Antikainen kertoo, että pop up -tapahtumien tilat varmistuvat lähempänä, sen mukaan, mitä on vapaana ja mihin päästään.
– Kyseessä voi olla myös isompi tila, johon tulee monta pop up -yrittäjää, hän sanoo.

Sanna Jääskeläinen