Osastot viisi ja kuusi muuttolaatikoissa

– Olisitpa kysynyt tuntemuksiamme vuosi sitten. Vastaukset olisivat olleet täysin eri kuin nyt, Porin kaupunginsairaalan yleislääketieteen osasto kuuden osastonhoitaja Marja Rautio ja apulaisosastonhoitaja Minna Sipola naureskelevat muuttolaatikoitten keskeltä.
Hoitajat viittaavat vastaanottoon, jonka uutinen Porin kaupunginsairaalan kahden osaston muutosta väliaikaisesti Satalinnaan aiheutti. Henkilökunnan reaktio oli aluksi erittäin negatiivinen. Eniten huolta aiheutti kulkuyhteyksien puute. Työntekijät pääsevät arkisin töihin julkisilla kulkuneuvoilla aamuvuoroon ja aamuvuorosta takaisin sekä iltavuoroon, mutta eivät takaisin Poriin. Linja-auto ei koukkaa Satalinnan kautta, lähin pysäkki on runsaan kilometrin kävelymatkan päässä. Viikonloppuisin busseja ei Porista kulje Satalinnaan olleenkaan.

Osa henkilökunnasta halusi hankalan välimatkan vuoksi jäädä Poriin töihin. He saivat siirron perusturvan sisällä, joten yksikään ei joutunut kulkuvaikeuksien vuoksi työttömäksi. Jokunen kävi autokoulun ja osti henkilöauton työmatkojen vuoksi. Osa on verestänyt ajotaitojaan uskaltaakseen syyspimeällä ja talviliukkailla autonrattiin.

Osasto kuuden lisäksi Harjavaltaan Satalinnan sairaalaan on muuttamassa sisätautien osasto 5. Sairaansijojen nk. alasajo alkoi runsas viikko sitten. Molemmilta osastoilta siirtyy 23 potilasta 6.–8. syyskuuta ambulansseilla, invatakseilla tai taksikyydillä kohti Satalinnaa. Apuvoimina ovat Satakunnan pelastuslaitos ja Säkylän varuskunta.
– Aika ralli on luvassa muuttopäivinä, hoitajat osaavat ennakoida.

Uusia potilaita aletaan vastaanottaa Harjavaltaan syyskuun puolivälin paikkeilla. Molemmille osastoille on mahdollisuus sijoittaa 45 potilasta. Marja Rautio ja Minna Sipola kantavatkin huolta potilaiden omaisten kulkemisesta Satalinnaan. Sairaalan puolesta vierailut onkin tehty joustaviksi. Omaista tapaamaan saa mennä milloin tahansa.

– Tilat ovat ihan hyvät parin vuoden väistötiloiksi. Huoneet ovat yhden tai kahden hengen. Meillä täällä kaupunginsairaalassa on toisinaan jopa kuusi potilasta samassa huoneessa, Rautio ja Sipola muistuttavat.

Irja Mäkelä odottelee siirtoa positiivisin ajatuksin. Hän on mielissään, että henkilökunta seuraa mukana Harjavaltaan. Sairaalassa 88-vuotias rouva on viipynyt jo muutaman kuukauden ja puheliaana toivoo saavansa mukavaa juttuseuraa huonekumppanikseen Satalinnassa. Aikaa hän kuluttaa lähettämällä tekstiviestejä, kuuntelemalla radiota ja lukemalla lehtiä. Koti-ikävää on poistanut lasten ja heidän jälkeläistensä vierailut.
– Asun tuossa Käppärässä, niinpä poikkeaminen täällä on käynyt jouhevasti. Satalinnaan on matkaa, joten vuorottelemme varmaan veljeni kanssa vierailuja, jotka pakosta vähenevät välimatkan vuoksi, tytär Tarja Hautaoja arvioi.

Pia Rauhalammi