Padilla ohjautuvia puutaloja

Porin asuntomessualueelle kohoaa ”moderni Viikkari”, jossa on tavallisten perheiden tavallisia koteja.

Tiina Lehtonen odottaa tehtävänsä Porin asuntomessujen tiedottajana tulevan olemaan vauhdikas ja haastava.
– Varmasti tulee olemaan hieno ja opettavainen kokemus erilaisen tapahtuman järjestämisestä. Meidän tehtävämme on toimia messualueelle rakentavien tukena. Olemme myös linkkinä heidän ja rakennusyritysten välillä. Asuntomessuilla haluamme aidosti osallistaa porilaisia tekemällä paljon yhteistyötä kaupungin, yritysten ja muiden eri sidosryhmien kanssa, Lehtonen kertoo.

Tällä hetkellä asuntomessualueella, osoitteessa Karjarannantie 25, kohoaa vasta kaksi rakennusta. Kaikki 28 tonttia on myyty, vuokrattu tai varattu. Suurimmassa osassa kohteita odotetaan olevan seinät ja katto tämän kesän loppuun mennessä. Valmiit talot ovat näytillä kuukauden ajan Porin asuntomessuilla kesällä 2018, jonka jälkeen asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa.
– Inspiraatiota messualueelle on haettu Porin puutaloalueista Viikkarista ja Kuukkarista, Kirjurinluodosta ja Kokemäenjoesta. Voisi sanoa, että asuinalue tulee olemaan kuin ”moderni Viikkari”. Myös sijainti on aivan mahtava, sillä kauniissa jokimaisemissa sijaitsevalta alueelta on lyhyt matka Kirjurinluotoon ulkoilemaan sekä kaupungin keskustaan, Lehtonen kuvailee.

Aluevalvoja Aleksi Vihtilä vahvistaa, että rakentuva messualue edustaa tiivistä kaupunkiasumista, kuten esimerkiksi Viikkarissa. Modernin säväyksen tuo muun muassa digitaalisuus, jota monet ovat halunneet koteihinsa. Esimerkiksi sauna ja uuni voivat olla säädettävissä iPadilla. Vihtilä huomauttaa, että uuden omakotitaloalueen rakentaminen näin lähelle kaupungin keskustaa on hyvin harvinaista.

Tiina Lehtonen muistuttaa Porin asuntomessuille ainutlaatuisen elementtinsä tuovan myös sen, että asuntomessualueelle rakennetaan päiväkoti sekä senioriasumista ja hoivapalveluita yhdistävä Virkkulankylä. Nämä puolestaan tuovat uudelle asuinalueelle työpaikkoja.
– Porin asuntomessualueella yhtenä teemana on ihmisen koko elämänkaari. Alueelle muuttaa keskenään hyvin erilaisia perheitä. Lapsiperheiden lisäksi alueelle rakentaa yli 70-vuotias pariskunta. Täällä voi asua lapsuudesta vanhuuteen, Lehtonen fiilistelee.
Lehtonen on päässyt osallistumaan asuntomessuille aikaisemmin kaksi kertaa: Kokkolassa ja Seinäjoella. Seinäjoen asuntomessujen aikaan Lehtosen tuttavaperhe rakensi messualueelle uuden kodin, jonka etenemistä oli mielenkiintoista seurata blogin välityksellä. Lehtonen arvelee sosiaalisen median ja blogien näyttelevän isoa roolia myös Porin asuntomessujen aikana.
– Erityisen hienoa on sekin, että Porin asuntomessualueelle rakennetaan näyttävien talokokonaisuuksien ohella ihan tavallisia koteja tavallisille perheille, Lehtonen toteaa.

Porissa asuntomessut on järjestetty viimeksi 1970-luvulla Pormestarinluodossa. Tänä kesänä ne ovat Mikkelissä.
– Porin asuntomessuilla halutaan tuoda esiin erilaisia asumisen muotoja ja löytää asumisen laatua parantavia ratkaisuja. Sen lisäksi tuomme Poriin mahtavan tapahtuman, joka toivottavasti innostaa myös ympäri Satakuntaa, Lehtonen toivoo.

PAULIINA VILPAKKA

Tuntematon