Palaneen tilalle minitorni?

Keskellä Poria sijaitsevaa entistä Juhana Herttuan hotellitaloa, tämän päivän Omena-hotellista tunnettua kerrostaloa on katettu viikonvaihteen tulipalon jäljiltä. Keskustelu talon kohtalosta käy kaupungilla monessa sävyssä.
– Uuden rakentaminen houkuttelee. Ei järjestely olisi monimutkainen toimenpide, jos uuden rakentamiseen päädytään, Ilkka Holmlund sanoo.

Neuvottelut talon kohtalosta käydään taloyhtiön hallituksen ja vakuutusyhtiön kanssa. Sitä ennen tehdään talossa perusteelliset rakennetutkimukset ja korjauksen kustannusarviot. Taloyhtiön 20 jäsenen tulisi löytää yhteinen sävel ja vielä sen jälkeen yhteisymmärrys vakuutusyhtiön kanssa.

Porilainen Ilkka Holmlund ja lapset omistavat kiinteistöstä kerrokset 3–6. Tulipalo ja sammutusvesi tuhosivat seitsenkerroksisen talon kaksi ylintä kerrosta ja kattorakenteet. Tulipalon on arvioitu lähteneen liikkeelle ylimmän kerroksen vapaamuurareiden 350-neliöisen huoneiston keittiöstä.
Vesivahinkoja on arvioitu massiiviseksi muutoinkin, ja jopa katutason liiketilat kastuivat pahasti.
Holmlundin poika Jan-Erik pyörittää erikseen franchising-yrittäjänä Omena-hotellia. Hän on julkisuudessa arvioinut, että hotellikerrokset korjataan ja toiminta jatkuu.
Ilkka Holmlund katsoo, että tiedon lisääntyessä näkemykset ovat laajentuneet. Edessä ovat rakenteelliset tutkimukset, jotka Ilkka Holmlundin mukaan voivat näyttää aivan muuta. Etenkään veden vaikutuksia ei vielä osata arvioida. Holmlund ainakin pitää kastuneita rakenteita riskinä.
Jos Omena-hotellia korjataan, isännöitsijän mukaan se tulisi olemaan tilapäinen ratkaisu jazz-viikkoa ajatellen.
– Talon korjauksesta on arvioitu, että se veisi aikaa puolesta vuodesta vuoteen. Uuden rakentaminen houkuttelee. Talon on vuodelta 1955, eikä se ole suojelukohde. Uutta tehtäessä unelmana olisi, että saisimme tehdä kaksi kerrosta lisää.

Isännöitsijä huomauttaa, että molemmat vaihtoehdot käyvät. Talon saneerauksen yhteydessä vakuutukset päivitettiin.
Jos uutta kerrostaloa ryhdytään valmistelemaan, Holmlund laskee, että ensin täytyy löytää rakennusfirma, joka on valmis lunastamaan kerrostalon osakekannan itselleen ja saamaan sitä kautta vakuutuskorvauksen. Sen jälkeen jäljellä olevalle rakennusoikeudelle pitäisi saada sovittua hinta sillekin.
– Ei tämä ole vaikea kuvio, hän kommentoi viikonlopun jälkeen.

Porin kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelä ennakoi, että viikonvaihteen tapahtumien jälkeen varmaan halliyhtiön käyttämätön rakennusoikeus nousee esiin.
– Kaavamuutoksen se vaatisi.
Kahdella kerroksella talon korottaminen ei olisi suuri kaupunkinäkymään heijastava muutos.
– Rakennusoikeutta on yritetty hyödyntää aiemmin, mutta sitä ei ole pystytty toteuttamaan.
Hän arvioi, että käyttämätöntä rakennusoikeutta olisi enemmänkin jäljellä kuin Holmlundin haaveilema kaksi kerrosta.
– Varmaan tässä tilanteessa rakennusoikeusyhtälöä yritetään ratkaista.

Jukka Silvast