Pastorin ensimmäinen tupla-isänpäivä

Länsi Porin seurakuntapastori Jussi Kärmerannalle tämän vuoden isänpäivä on erityisen jännittävää ja iloista aikaa.
– Saatamme ehkä juuri ja juuri olla saapuneet isäinpäiväksi takaisin synnäriltä kotiin, toisen lapsensa syntymää odottava Jussi arvelee.

Jussin ja Hanna-vaimon lisäksi uutta vauvaa innokkaana odottaa 5-vuotias isosisko Viena. Uuteen tulokkaaseen Viena on jo alkanut tutustumaan antamalla masuvauvalle pusun ja halin iltaisin ennen nukkumaan menoa.
– Toisessa lapsessa ehkä vähän jännittää se, että kun on oppinut elämään ja toimimaan Vienan kanssa, niin seuraava lapsi voikin olla aivan erilainen, Jussi pohtii.
Isyydessä antoisinta hän kuvailee olevan lapsen kehittymisen ja kasvamisen seuraaminen. Viena-tytössä isää ilahduttaa nähdä, kuinka mukava ja kohteliaskin tytöstä on tullut. Viime aikoina nuori neiti on kehittynyt myös muovailemisessa. Muovailuvaha-ukkelit tehdään yksityiskohtaisesti sormia myöten. Viena osaa myös muotoilla itse pullaukoille jalat ja kädet.

Isän tärkeimmäksi tehtäväksi Jussi mainitsee sen, että on läsnä ja tukena lapsensa elämässä. Läsnäolemisella hän tarkoittaa arkisia asioita, kuten iltasadun lukemista, kysymistä miten päiväkodissa meni ja lapsen kuuntelemista.

Työssään pastori tapaa isiä useimmiten kastekeskustelujen yhteydessä. Hän kertoo antavansa tuoreille isille ja äideille kaksi vinkkiä. Ensimmäinen on se, että vanhemmat opettaisivat lasta rukoilemaan. Toiseksi hän kehottaa vanhempia olemaan valmiita vastaamaan, kun lapselle tulee se vaihe, että hän alkaa kyselemään suuria kysymyksiä.
– Silläkin tavalla voi elää koko elämänsä, ettei koskaan selvitä edes itselleen, että mihin uskoo ja mitä asioita pitää tärkeänä. Sitten kun sen on ensin selvittänyt itselleen, on helpompi vastata lapselle.

Rippikoulutyön parissa puolestaan on herännyt ajatus, kuinka tärkeä isä on lapselle myös 15 vuoden iässä ja sen jälkeenkin.
– Ehkä nykyään isät ymmärtävät merkityksensä lapsen elämässä entistä paremmin. Siinä asiassa on varmaan menty parempaan suuntaan, hän arvelee.

Kysyttäessä isän roolista ja merkityksestä nykyaikana, Jussi toteaa seuraavasti:
– Isän rooli on aina olemassa ja isyyden merkitystä ei voi poistaa. Kunhan pysyy läsnä ja välittävänä lapsen elämässä isän rooli voi olla melkein minkälainen tahansa. Isä voi olla hoitavampi isä, leikkivämpi isä tai mikä vain on hänelle itselleen ominta ja luontevinta. Tärkeintä, että pohja on kunnossa.

PAULIINA VILPAKKA

Tuntematon