Pia Rauhalammin kolumni: Yllättävä kukkalähetys

Kännykkä pirisee WhatsApp -puhelua. Tytär soittaa Australiasta ja pyytelee anteeksi, jos keskeytti työntekoni. Oli niin tärkeää asiaa, että oli pakko päästä heti kertomaan.
Kotioveen oli ollut kiinnitettynä Tulisitko käymään -viestilappu läheisestä kukkakaupasta. Samalla sekunnilla tytär oli startannut autonsa ja kaasuttanut putiikkiin. Siellä odottikin todellinen yllätys: Upea kukkakimppu saatekortin kera.
Lähettäjinä olivat David, Andy, Phil ja Greg.

Kortin käsinkirjoitettu teksti kertoi nelikon kuuluvan johtoryhmään yrityksessä, jossa tyttäreni avopuoliso oli vastikään aloittanut työt. Tekstissä toivotettiin heidät molemmat tervetulleiksi ”laivaan” ja luvattiin järjestää tervetuliaisjuhlat mahdollisimman pian.
Markkinointi tuntuu tuossa firmassa olevan kohdillaan. Kyseinen huomaavaisuus ei maksanut maltaita, mutta nuoripari tulee muistamaan sen ikuisesti ja kertomaan siitä suku- ja ystäväpiirilleen lämpimään sävyyn.
Olkaa hyvät: Idea tai vastaava pieni huomionosoitus on vapaasti kloonattavissa myös meillä täällä koti-Suomessa.

Ilmaisista puheyhteysmahdollisuuksista tuli mieleeni edesmennyt Elvi-tätini. Hänellä oli tapana säännöllisin väliajoin soitella ja kysellä kuulumisia. Karjalan evakkona aikoinaan Äänekoskelle rantautunut täti ja hänen suutarimiehensä elivät tarkan markan mukaan.
Ilmaisista puheluista, puhumattakaan kännyköistä, ei osattu edes haaveilla. Täti oli keksinyt oman puhelinbudjetin. Aikarautana oli pieni tiimalasi. Kun hänen puheluunsa vastattiin, tiimalasi alkoi raksuttaa hiekkaa. Yleensä Elvillä oli paljon kyseltävää ja kerrottavaa. Pikavauhtia hän yritti kelata kuulumiset, sillä luuri pamahti paikoillaan samalla kun viimeinen hiekanjyvä putosi tiimalasin pohjalle.

Näitä tämänpäivän tiimalasi-ihmisiä näkee joka aamu Porin Vähälinnankadulla. Aika on ajanut puheenpulputuksen ohi, nyt painetaan kaasua. Kadusta on tullut rallirata. Mitä pimeämpää ja liukkaampaa, sitä jännittävämpää. Kaistoja vaihtuu päätäpahkaa. Kävelijöistä ja pyöräilijöistä viis veisataan. Katuosuus olisi oiva sakkorysä ihan jo hengenpelastustarkoituksessa. Olisikohan nopeusvalvonnan paikka? Samalla poliisi voisi huomauttaa koululaisille ja muillekin heijastimista ja pyörien valolähteistä. Kodeissa kukkaroissa palaa kait säästöliekki, ainakaan kumpiakaan ei syyspimeydessä liiaksi heilu.

Pia Rauhalammi