Piirakkaoppia maailmalle

Ensimmäiseksi illan opettaja, karjalanpiirakkamestari Vilma Vepsä tarkastaa kaikkien kädet.
– Oppiiko ne äkkiä tekemään rypytyksen... Kaikki saa kympin, hän lupaa veikeään tapaansa.
Vilma pitää alkuun pienen luennon piirakoiden historiasta, entisaikojen raaka-aineista ja siitä, kuinka täytteeksi alettiin käyttää kotimaisten viljojen ja juuresten sijasta riisiä.
– Riisiä, hämmästelee Masatoshi Wakabayashi.
Cimcorpin japanilainen toimitusjohtaja on yksi illan oppilaista. Muut ovat Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, irakilainen lakimies Cassius Alshareef ja rehtori Johanna Siitari. Maailmankansalaiset ovat kokoontuneet piirakkaoppiin Vilman pojan, rehtori Kimmo Vepsän kotiin.
– Ja nyt saatte opetella piirakan tekoa, Vilma juttelee.
Hän on jo keittänyt valmiiksi tuhdin riisipuuron. Oppilaat tekevät ruisjauhoista ja vedestä taikinan.
– Nyt tehdään kuoret ja sitten rypytetään!
Vilma komentaa kaikki laittamaan kännykät ja muut maailmanlopun vehkeet kauas, kun piirakantekoon ryhdytään.
Keittiössä on pian niin intensiivinen tunnelma, ettei kännykkää kukaan muistakaan.
Taikina alustetaan ja leikataan pieniksi paloiksi, joista muotoillaan palloja. Ne taputellaan litteiksi. Sitten otetaan pulikat kouraan ja kaulitaan.
– Niin ohuiksi, että läpi näkyy, Kimmo opastaa.
Työn touhussa ja Vilman opastamana alkavat ensimmäiset piirakat saada muotonsa. Kuoret täytetään puurolla ja rypytetään. Kädenjälki näkyy, piirakat ovat erilaisia.

Cassius Alshareef kertoo nähneensä karjalanpiirakoita kaupassa.
– Ikinä en voinut kuvitella, että jonain päivänä leipoisin niitä itse.
Masatoshi Wakabayashi kertoo syöneensä karjalanpiirakoita hotellin aamiaisella Helsingissä.
– On ollut mukava opetella itse niiden tekemistä. Tuntuu, että alkaa oppia, vaikka harjoitusta vielä tarvitaankin.

Uunista otetut piirakat voidellaan voisulalla. Sitten päästään maistelemaan.
– Tykkäsin tästä, taikina pyöri kivasti pulikan alla. Teen toisenkin kerran, lupaa Johanna Siitari.
Aino-Maija Luukkonen kertoo päässeensä aiemminkin piirakoiden tekoon – viimeksi Karjalan Liiton liittojuhlissa.
– Lukiossa ollessani harrastin leipomista, tein silloin myös karjalanpiirakoita, hän kertoo.
Piirakat ovat mukavan rapeita. Vilma Vepsä kertoo sen johtuvan rypyttämisen tyylistä. Kun rypyttää piirakkaan kunnon harjanteet, ne paistuvat rapeammiksi.

Vilma ja Kimmo Vepsän karjalanpiirakkakouluun pääsee myös YouTubessa kanavalla #Kimmon keittiössä, osassa 5.

Sanna Jääskeläinen