Pikkumies pääsi viikonlopuksi kotiin

Satakunnan keskussairaalan vastasyntyneiden teho-osastolla hymy oli perjantaina herkässä. Porilaisen pariskunnan Krista Ritosaaren ja Ville Korvenrannan pikkumies pääsi viikonlopuksi ensimmäisen kerran kotilomille. Vauvan syntymästä oli tuolloin kuusi viikkoa ja kolme päivää. Hän syntyi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa raskausviikolla 31+3.
– Vauva meinasi syntyä jo viikolla 24, siksi olin loppuraskauden ajan Turussa, tuore äiti juttelee.
Kotikulmille Satakunnan keskussairaalaan he saapuivat pikkumiehen ollessa muutaman päivän ikäinen.

Perjantaina ennen kotiviikonloppua Krista ja vauva toimivat mannekiineina. Mikko Lahtinen Karpalopiste Oy:stä lahjoitti kaksi imetystyynyä vastasyntyneiden teho-osastolle. Hän tuntee lukkarinrakkautta osastoa kohtaan, sillä se on vaimo Sonja Lahtisen työpaikka. Parhaillaan Sonja on hoitovapaalla sairaanhoitajantyöstään. Lahjoitus liittyy tällä viikolla vietettävään valtakunnalliseen Imetysviikkoon.
– Saimme maahantuojalta lahjoituksena kaikkiaan kolme tyynyä. Se kolmas arvotaan Imetyskahvila-tapahtumassa Porissa ensi lauantaina, Mikko Lahtinen selvittää.

Kristan ja Villen esikoinen on malliesimerkki vauvasta, jolle maistuu rintamaito. Imetyksen kanssa ei ole ollut vähäisintäkään ongelmaa.
– Hyvä tyyny estää hartiakivut, asento on hyvä, Krista kehuu koekäyttäessään lahjoitusta.

Naisten- ja lastentalon läheisyydessä sijaitsevan Karpalopiste Oy:n tiloihin on kokoontunut Porin seudun imetystukiryhmä ry:stä tukiäidit Maria Paavilainen ja Anna-Maria Linnamäki sekä Anna-Kaisa Vesterholm, joka työskentelee keskussairaalassa kätilönä ja on Satakunnan Kätilöyhdistyksen hallituksen jäsen.

Naiskolmikko pitää palaveria yhdistysten yhdessä järjestämästä avoimesta Imetyskahvilasta. Kahvila on kuluvan viikon lauantaina kello 10–14. Se sijaitsee Porissa Lapsis ry:n tiloissa osoitteessa Rautatienpuistokatu 6.
– Kahvila on kaikille avoin, teemana on kansallista Imetysviikkoa mukaillen Kestävä kehitys. Meitä tukiäitejä ja kätilöitä on paikalla, samoin kantovälinetukihenkilöitä. Luvassa on muun muassa askartelua, arvontaa, Karpalopisteen tuote-esittelyjä, vapaata keskustelua. Lapsille on siellä leluja ja hoitajat.

Porin seudun imetystukiryhmä kokoontuu kuukausittain Esikossa osoitteessa Tiilimäentie 2. Tietoja löytyy facebookista ja osoitteesta www.imetys.fi.

Sairauseläkkeeltä yrittäjäksi

Mikko Lahtisen, 32, elämä näyttää tänä päivänä työntäyteiseltä ja onnelliselta. Vielä hetki sitten hän oli olkapäänsä takia määräaikaisella sairauseläkkeellä ravintolan vuorovastaavan työstä. Ammatiltaan hän on ravintolakokki. Työn vastapainoksi hän on ikänsä treenannut ahkerasti, mutta kehonhuolto on jäänyt huomioimatta.
– Nuoresta asti olen tehnyt paljon töitä ja voimaillut viisi kertaa viikossa, kunnes tuli totaalinen pysähtyminen. Kulumaa oli iästäni huolimatta laajalti. Vahvat lääkkeetkään eivät vieneet kipua. Kotona oli vaimo ja kaksi pientä lasta. Tilanne oli hankala. Onneksi keväällä tuli helpotus, Mikko Lahtinen huokaa yrityksessään Karpalopiste Oy:ssä järjestelleessään tuotteita paikoilleen.

Käännekohdaksi muodostui työkokeilu samaisessa yrityksessä. Lopputuloksena Mikko ja vaimonsa Sonja ostivat Riitta Viitalalta yrityksen liiketoiminnan varastoineen kuluvan vuoden heinäkuussa. Riitta jatkaa yrityskummina ja mentorina Mikon tukena. Sonja on hoitovapaalla sairaanhoitajan työstään ja on puolisonsa oikeana kätenä yrityskuvioissa.
– Sonja on suurin kannustajani ja tukijani.

Mikko opiskelee parhaillaan Sataedussa merkonomiksi. Opinnot tukevat yrittäjyyttä ja antavat hyvät valmiudet suunnitella tulevaa. Opintojen lähipäiviä on viikossa yksi. Lahtisilla on yhdessä laajat tulevaisuuden visiot yrityksen kehittämiseksi. Esimerkiksi vielä tämän vuoden puolella aukeaa nettikauppa.
Mikko Lahtinen on sitkeä mies. Hän selätti vaikean tuki- ja liikuntaelinsairauden lähes kokonaan ja ryhtyi hoitotarvikeliike Karpalopiste Oy:n yrittäjäksi.

Pia Rauhalammi