Pikkutyttönä Minna haaveili virkapuvusta

Yyterin kylpylähotellin tuore toimitusjohtaja ja osaomistaja Minna Laine kertoo olevansa nopea käänteissään. Hänen edeltäjällään Seppo Mäki-Ullakolla olikin tapana sanoa ”älä ole ihan noin nopea”.
Kun Minnalle taannoin tarjottiin johtajan pestiä ja omistusoikeutta, hän ei miettinyt toviakaan. Jotain sen suuntaista hotelli- ja ravintolapäällikkönä työskennellyt nainen oli jo aavistellut.
– Olen sellainen pikkutarkka, tekevä neitsyt, syyskuussa 41 vuotta täyttävä toimitusjohtaja luonnehtii itseään.
Minna toteuttaa luovuuttaan ja touhukkuuttaan täysin palkein niin töissä kuin kotonakin. Esimerkiksi haastattelupäivänä kylpylähotellissa työlistalla oli käytännön asioiden hoito. Se sisälsi sopimusten uusimisia ja muita omistajanvaihdoksen mukanaan tuomia velvoitteita. Hän jatkaa vielä toistaiseksi myös myyntipalvelussa. Vakituista henkilökuntaa talossa on 17 plus ekstraajat. Kesällä väki kasvaa jo kuuteenkymmeneen.
– Kunhan alkuruljanssista on selvitty, pyrin pitäytymään kello 8 – 16 työpäivissä. Muutosprosessin myötä ekat viikot ovat pitkittyneet iltaan. Onneksi minulla on hyvä ja ymmärtäväinen aviopuoliso Ilkka. Hän hoitaa kotityöt, kun omat päiväni venähtävät. Myös lapset ovat olleet ymmärtäväisiä. Kyllä tämä tästä tasoittuu ja rauhoittuu, ehkä, tuore toimitusjohtaja virnistää iloisesti.

Minna tunnustautuu myös yksityiselämässään nopealiikkeiseksi. Takana on elettyä elämää. Nykyinen avioliitto on juuri sellainen, millaisesta Minna on haaveillut. Myös jälkikasvu pitää Ilkkaa isänään. Ilkka ja Minna tutustuivat netin välityksellä. Molemmat olivat eronneita.
– Mies bongasi minut sieltä ja alkoi kirjoitella, eikä antanut periksi nyreää suhtautumistani. Hän ehdotti treffejä ja vasta sen jälkeen tekemään päätöksen suhteen laadusta. Tapasimme tavaratalon kahvilassa ja juttelimme kolme tuntia. Lopputulos oli, että Ilkka muutti samana päivänä Nakkilasta meille eli poikien ja minun luo Tuulikylään Poriin. Menimme kihloihin kahden viikon kuluttua ja avioiduimme Malediiveilla seuraavan vuonna eli elokuussa 2012.

Todistajat järjestyivät hotellin puolesta, sillä kutsuvieraita ei ollut. Avioliitto virallistettiin matkan jälkeen maistraatissa Suomessa. Ikimuistoisesta lomamatkasta tulee elokuussa viisi vuotta. Kahdenkeskinen matka on jo tilattu samaan paikkaan ja samaan aikaan.

Palataan ajassa vuosikymmenien taakse ja Helsinkiin. 6-vuotias Minna oli perheineen lomailemassa merihotellissa. Pikkutytön katse nauliutui ikkunasta avautuvaan näköalaan. Meren aallokko teki häneen lähtemättömän vaikutuksen. Toinen ihmeellisyys tytön mielestä oli jakkupuku. Siinä oli jotain niin hienoa ja tyylikästä, että sen uskomattomampaa asua ei maailmasta löydy.
– Silloin päätin, että minusta tulee hotellivirkailija. Saan käyttää jakkupukua, liituraita-asuun pukeutunut Minna nauraa silmät säteillen.

Mitä henkilökohtaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
– Niin paljon on tapahtunut viime aikoina. Olen saanut sen, mitä olen toivonut ja halunnut. Nyt elän tätä hetkeä. Minulta ei puutu mitään, hän kiteyttää hymyillen.
Minna sanoo uskaltaneensa tarttua hetkeen, kun kaikki nykyinen osui kohdalle.
– Ajattelin, kun ne näin tarjottiin, niin kyllä niistä haasteista selvitään. Hyvät tukijoukot mahdollistavat vaikka mitä. Lisäksi velkataakkani on siedettävä, ei paha.

Yyteriin Minna tuli töihin helmikuussa 1999 vastaanottovirkailijaksi. Äitiyslomien jälkeen hän siirtyi myyntipalveluun ja siitä seitsemäksi vuodeksi hotelli- ja ravintolapäälliköksi. Keväällä hän astui toimitusjohtajaksi ja osakkaaksi.
– Paikka oli noin vuoden myynnissä ja nyt saimme kaupat. En yllättynyt, kun minua kysyttiin pestiin. Toki uusi tehtävä, Seppo Mäki-Ullakon isot saappaat ja hänen paikkansa täyttäminen jännittävät. Vastapainona yhä vielä kotona odottaa ruuanlaitto, siivous ja virkapuku vaihtuu verkkareihin, tuore toimitusjohtaja veistelee.

INFO:
Minna Laine:
• Omaa sukua Haapasaari.
• Syntyjään ulvilalainen.
• Yrittäjäperheen tytär.
• Siskot Sanna ja Krista.
• Ylioppilas Ulvilan lukiosta.
• Valmistunut Porin hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta.
• Avioliitossa Ilkka Laineen kanssa.
• Uusperheessä pojat Oskari, 13, ja Eetu, 11, sekä tytärpuoli Nelly, 16.
• Harrastaa joogaa ja lenkkeilyä.
• Hänen lisäkseen kylpylähotellin omistavat, hallituksen puheenjohtaja Sampsa Kataja, Juha ja Mikko Haaslahti sekä Ari Vastamäki.

Pia Rauhalammi