Poliittisista vastuista huolehdittava

Eläkkeelle muutaman kuukauden kuluttua siirtyvä Pertti Rajala korostaa, että tulevassa maakuntamallissa tulee huolehtia poliittisen vastuun selkeydestä ja säilymisestä.

Kun uuden asennon maakuntavaalit järjestetään vuonna 2018, valitaan uusi uusien organisaatioin ylin johtaja, maakuntajohtaja. Satakunnan nykyinen maakuntajohtaja Pertti Rajala kertoo olevansa ruotsalaisen kunnallishallinnon ihailija, ja näkisi mielellään vaaleissa valittavan valtuuston valitsevan keskuudestaan maakunnalle pormestarin tai maakuntaneuvoksen, millä nimellä johtaja sitten olisikin.
– Mutta se juna taisi mennä jo ohi. Kunnallislakiluonnos tuli jo lausunnoille ja se sisältää mallin, missä maakunnan johtajaksi valitaan virkahenkilö, Rajala sanoo.
Rajala pohtiikin, että junan kääntäminen on liian suuri poliittinen operaatio toteutettavaksi. Sen sijaan hän haluaa muistuttaa, että uudessakin maakunnan organisaatioiden mallissa maakuntaan tulisi rakentaa selkeä poliittinen vastuumalli.
Hänen mielestään tarvitaan poliittiset luottamuselimet, siis lautakunnat tai johtokunnat, jotteivat vastuut lankea vain virkahenkilöille.
– Tässä asiassa maakunnille tulee jäämään vapauksia rakentaa omaa organisaatiotaan.

Rajala jää eläkkeelle runsaan neljän kuukauden kulutttua. Hänen tilalleen Satakuntaliittoon välikaudeksi uutta johtajaa haetaan 14.9. saakka. Rajalan seuraaja valitaan 16.12. maakuntavaltuustossa.
Rajala kertoo, että hänen seuraajansa tekee töitä vuoteen 2018 ja kun uusi maakuntavaltuusto valitaan ja sitä tietä koko maakunnalle uusi johtaja, hänen seuraajansa siirtyy virkasiirtoprosessin kautta toisiin tehtäviin organisaation sisällä.
Ruotsalaishallintoa ihaileva Rajala näkisi tulevan maakunnan ylimmän johtajan valinnan pormestarityyppisenä siksi, että maakuntavaaleihin puolueet voisivat mennä oma pormestariehdokas mukanaan ja kansa saisi valita.

Selkokielen saloihin paneutuneen Rajalan tulevia eläkepäiviä tulevat sävyttämään kirjalliset työt. Luonnosvaiheessa on selkokielinen kirja Suomen sisällissodasta.
– Minulla on kyllä erilaisia ideoita mistä kirjoittaisin, hän heittää lopuksi.

Jukka Silvast