Pori korkealla Suviseura-rankingissa

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys haluaa Suviseurat pois peltoalueilta vuoden 2020 jälkeen. Kokemukset rankkasateiden pehmittämiltä pelloilta johti uuteen linjaukseen keväällä ja parhaillaan kartoitetaan tarkoitukseen sopivia ”sateen kestäviä” paikkoja.

Onnistuneet Suviseurat Porissa kesällä sai yhdistyksen johdon vakuuttuneeksi, että tapahtuma voidaan järjestää Porissa uudelleenkin. Seuroissa kävi 87 000 vierasta, mikä on reilusti odotettua enemmän.
Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila myöntää, että soveliaita paikkoja on kovin vähän Suomessa.
– Alueen täytyy olla 200 hehtaarin laajuinen. Etsimme paikoiksi lentokenttiä jos mahdollista, Taskila sanoo.

Linjaus tietää sitä, että pitopaikkojen kirjo kapenee käytännön syistä. Seurojen järjestämiseen tarvittava kalusto ja mittava suviseuravieraiden majoitusajoneuvojen määrä tarvitsee tukevan maapohjan säällä kuin säällä.
Organisaatiolla on pitopaikoista lista jo vuodelle 2032, mutta lista Taskilan mukaan elää. Suomi on jaettu nykyään kolmeen vyöhykkeeseen, joissa tapahtuma järjestetään vuorovuosin. Tänä kesänä oli eteläisen alueen vuoro.
– Olemme siirtyneet siihen, että lopullinen järjestämisvastuu määräytyy neljäksi vuodeksi kerrallaan.
Taskila sanoo, että halukkaita järjestäjiä on hirveän paljon.
– Porin Rauhanyhdistyksen vaan pitäisi anoa seurojen järjestäjäksi, hän opastaa uudelle kierrokselle.
– Kokemukset kesän tapahtumasta olivat todella hyvät ja kaikki toimi. Liikenne sujui ja kaupunkilaisia kävi paljon tutustumassa tapahtumaan.

Kartoitustyötä keskusyhdistyksessä tekevä Asko Syrjälä kehuu Poria, vaikka lentokentällä ei oltukaan, erityisesti liikennejärjestelyjen perusteella ja poikkeuksellista paikkaa ydinkaupungin kainalossa.
– Ilman muuta uskaltaisin järjestää tapahtuman uudelleen Porissa. Pori on tottunut järjestämään suuria tapahtumia. Paikalla on kovaa aluetta ja valmista infraa, vaikka alueeseen liittyvien peltojen sateenkestävyyttä ei kesällä testattukaan, hän kehuu kesän kokemusta.
Syrjälä myöntää, että organisaatiossa on keskusteltu jopa vain muutaman kiinteän pitopaikkakunnan ringistä.
– Siitäkin on keskusteltu, eikä se on ole huono ajatus.

Porin tapahtuman päätoimikunnan puheenjohtaja Timo Valli on vielä varovainen pohdinnoissaan uudesta tapahtumasta. Hän viittaa tamperelaisiin, joilla on jo anomus sisällä. Porin seurojakin rakennettiin yhteistyössä pirkanmaalaisten ja varsinaissuomalaisten kanssa.
– Sen jo tiedän, ettei Jämijärven lentokenttä enää sovellu paikaksi. Oripää on yksi vaihtoehto, mutta ei se ole sen lähempänä Tamperetta kuin Porikaan, hän pohtii.
Keskusteluja paikkavaihtoehdoista tultaneen käymään laajemmalti alueen sisällä. Valli kertoo porilaisten pitävän keskusteluyhteyttä järjestelyryhmän kanssa.

Kuva: Suviseurat

Jukka Silvast