Porin politiikkaneuvottelut käyntiin pääsiäisen jälkeen

SDP:n vaalivoitto ja nousu selvästi suurimmaksi puolueeksi Porissa tiesi Porin sos. dem. kunnallisjärjestön puheenjohtajalle Esa J. Wahlmanille kiireistä maanantaita. Wahlman ryhtyi heti aamusta järjestelemään neuvonpitoa eri poliittisten ryhmien kanssa.
– Varsinaiset neuvottelut alkavat pääsiäisen jälkeen, Wahlman näki tilanteen.
Ryhmien kesken tunnustellaan tekniset vaaliliittomahdollisuudet ja sen jälkeen tarkastellaan mahdollisuudet valtuustosopimukseen. Wahlman myöntää, että vaaleissa menestyneet vihreät ja Vasemmistoliitto olivat jo ottaneet yhteyttä vaalituloksen selvittyä.
– He ovat toivoneet yhteistyötä. Meidän ryhmä ei ole vielä käsitellyt asiaa, Wahlman kommentoi maanantaina.
Hän lisäsi, että kaikki vaihtoehdot kartoitetaan. Muun muassa keskusta ja Vasemmistoliitto päättävät neuvottelijoista vasta tänään keskiviikkona.
Wahlman pohtii, että punavihreä rintama saattaisi ajaa kaupungissa pehmeämpää ja sosiaalisempaa politiikkaa kuin mitä kokoomus haluaisi. Toisaalta kaupunkipolitiikassa puolueet ovat aika samoilla linjoilla, koska ei ole varsinaista oppositioasetelmaa.
– Joskus politiikka kirpaisee, joskus taas vastaavasti palkitsee, hän pohtii päätöksenteon kokonaisuutta.
Puolueet kattavan valtuustosopimuksen synty ei ole aina onnistunut, kuten ei kuluvallakaan kaudella tapahtunut.

Vasemmistoliiton kirkkaimmaksi tähdeksi nousi Raisa Ranta, 837 ääntä. Puolueen paikkaluku valtuustossa nousi yhdeksään, yhdellä lisäpaikalla.
– Tulos on hyvä, Ranta kommentoi vaalivalvojaisissa.
Hän nousi koko kaupungin kolmanneksi eniten ääniä saaneeksi.
– Poriin tulee punavihreä valtuusto, hän näki.
Hänen mukaansa valta-asetelma vaikuttaa kaupungin politiikkaan väistämättä. Koulutus, vanhusten hoivapalvelut ja varhaiskasvatus tulevat saamaan punavihreän politiikan kautta toisenlaisen painoarvon kuin mitä menneen valtuustokauden aikana.

Porissa SDP sai 17, kokoomus 13, Vasemmistoliitto 9, Perussuomalaiset 8, keskusta 5, vihreät 5 ja kristillisdemokraatit 2 paikkaa.

POIMINTOJA:
Urheilun monitoimimies, Musan Salaman toiminnanjohtaja Petteri Lahti (sd.) jännitti tulosta kuulemma enemmän kuin missään urheilutapahtumassa koskaan. Jännityksen taso ja sijoitus äänenlaskun eri vaiheissa muutti Lahden ilmettä, sillä välillä hän oli jäämässä valtuuston ulkopuolelle. Laskennan kalkkiviivoilla kiri tehosi.

Kovan tuloksen tehnyt (873) kansalaisaktiivi ja Pensselisedäksi kutsuttu Markku Tanttinen (sd.) kertoi lyöneensä vetoa uimahallilla erään toisen uimahallikävijän kanssa siitä, mihin Tanttisen äänimäärä yltää. Uimari ennusti 300 ääntä, Markku 600 ääntä.
– Olen saamassa kahvin ja lohivoileivän, tyytyväinen Tanttinen pohdiskeli vaalivalvojaisissa.

Jukka Silvast