Porin tori säilyy paikallisbussien keskuksena

Viasvesi, Meri-Pori, Ahlainen ja Lavia. Tässä ovat paikallisliikenteen reitit, jotka ajavat uuden matkakeskuksen kautta 4.9. alkaen. Tosin ne kulkevat myös Porin torin kautta.
Porin tori säilyy tuttuun tapaan paikallisliikenteen keskuksena.
– Tori on keskeinen vaihtopaikka, liikennesuunnittelija Jouni Kärki muistuttaa.

Vanhalla Matkahuollolla Keskuskartanon vieressä on toistaiseksi oma roolinsa.
– Siinä pysyvät rahti- ja lipunmyyntipalvelut niin kauan kuin Matkahuolto pysyy rakennuksessa. Ja tilat säilyvät matkustajien odotustilana. Se on auki arkisin klo 7–19.
Vanhat lähtölaiturit jäävät käytöstä, mutta vanha saapuvan kaukoliikenteen pysäkki rakennuksen edessä toimii cityliikenteen pysäkkinä.
– Viranomainen ei ole osoittanut tätä lähtöpaikaksi. Mutta siitä voi cityliikenteen vuorolla nousta ja mennä matkakeskukseen, Kärki sanoo.
Vanhan Matkahuollon paikka ei enää ensi kuussa ole henkilökaukoliikenteen lähtö- ja saapumispaikka, vaikka se toimii kaukoliikenteen rahtiterminaalina. Sille ei toistaiseksi ole löytynyt uutta paikkaa läheltä matkakeskusta.

Vuorojen odottaminen uuden matkakeskuksen alueella onkin sitten monijakoinen juttu. Hämmennystäkin aiheuttanut SAMK:n tilojen ja kahvion käyttö matkustajien odotustilana ei ole joukkoliikennesuunnittelun paaluttama.
– Ei se ole varsinainen odotushalli, mutta sen palveluja voi käyttää, Jouni Kärki muotoilee.
Varsinainen odotustila on VR:n rakennus, joka on auki ma–la klo 5–21 ja su 6.50–21. Tiloissa ei ole toistaiseksi kahviota.
– Koko ajan haetaan yrittäjää hoitamaan kahviota, jossa olisi myös juna- ja bussiliikenteen lippupalvelu.
Kärki tietää, että netistä lippujen ostaminen kasvaa koko ajan.
– Yrittäjän etsintä on työn alla. Se on kaupungin elinkeinotoimen asioita. Mutta toivomme, että yrittäjä löytyy lähikuukausien aikana.

Uusi matkakeskus avataan laajasti 4.9. Jo perjantaina 1.9. vietetään vihkiäisiä ja kansa saa liikennöidä kello 13 alkaen iltamyöhään ilmaiseksi cityreitin busseilla.
Porin uuden matkakeskuksen reittilaiturit 4.9. alkaen.

Jukka Silvast