Porin Vastaanottokeskuk-sessa ennalta ehkäistään levottomuuksia

Porin SPR:n vastaanottokeskuksen johtaja Niina Mitikka kertoo, että vastanottokeskuksessa on panostettu ennalta ehkäisevään työhön kielteisten turvapaikkapäätösten alettua. Porin vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä käännytysprosessissa 34 turvapaikanhakijaa. Osa heistä palaa kotimaahansa vapaaehtoisesti ja osa valittaa hallinto-oikeuteen. Oleskeluluvan on tähän mennessä saanut yhdeksän turvapaikanhakijaa.

– Osa turvapaikanhakijoista on hyvin traumatisoituneita ja kovia kokeneita. Jos on vuoden odottanut turvapaikkapäätöstä ja päätös on kielteinen, se voi nostaa vanhoja traumoja pintaan. Moni tarvitsee siinä vaiheessa keskusteluapua, Mitikka kertoo.

Punainen Risti on kouluttanut vastaanottokeskuksen henkilökuntaa kohtaamaan ja kuuntelemaan asukkaita. Tarvittaessa on ostettu muutamia tapaamisia psykologilta, ja tilanteen mukaan erikoissairaanhoidon palveluja. Myös Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat käyneet henkisen tuen kursseja voidakseen toimia turvapaikanhakijoiden tukena.

– Se on koulutettua ystävätoimintaa. Pyrimme siihen, että ketju sosiaalityöntekijöiden, ohjaajien ja vapaaehtoisten välillä on sellainen, että löydämme väliinputoajat. Pyrimme turvallisuusnäkökulmasta ennaltaehkäisemään reagointia kielteisiin turvapaikkapäätöksiin.

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä tullessa yhtä aikaa monia, henkilökunnan määrää on Porin vastaanottokeskuksessa väliaikaisesti lisätty. Porin vastaanottokeskuksessa on tapahtunut myös pieniä nujakointeja. Mitikka huomauttaa, ettei voi kuitenkaan tietää, onko käytöksen takana ollut juuri kielteinen turvapaikkapäätös vai jokin muu.
– Vaikea sanoa, mikä on syy ja seuraus. Kun yli 200 asukasta asuu suhteellisen ahtaissa oloissa, voisi ajatella, että tunteet kuumenisivat enemmänkin. Levottomuuksia on ollut jopa yllättävän vähän.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival ei pysty sanomaan, että Satakunnassa olisi ilmennyt levottomuuksia, jotka voisi varmaksi yhdistää kielteiseen turvapaikkapäätökseen. Saadessaan poliisilta tiedoksiannon kielteisestä turvapaikkapäätöksestä osa turvapaikanhakijoista ottaa asian rauhallisesti, mutta tunteenpurkauksiakin on nähty. Hälytystehtäviä Satakunnan vastaanottokeskuksiin tulee silloin tällöin.

Jos turvapaikanhakijalle ei valituksesta huolimatta myönnetä oleskelulupaa, vastaanottokeskuksen johtaja tekee päätöksen vastaanottopalvelun päättymisestä. Päätöksen jälkeen turvapaikanhakijan täytyy poistua vastaanottokeskuksesta 30 päivänä kuluessa. Porin vastaanottokeskuksessa ensimmäisiä palvelun päättymispäätöksiä alkaa tulla lähiaikoina.
Irakilainen Abed Al-Rahman Al-Obeid sekä vaimonsa Laahia Latif Al-Sharor ovat saapuneet Suomeen yli kymmenen kuukautta sitten 9-vuotiaan poikansa Hassanin kanssa. He odottavat edelleen pääsyä maahanmuuttoviraston kuulusteltaviksi. Abed Al-Rahman kiittelee vuolaasti vastaanottokeskuksen työntekijöitä sekä suomalaisia kaikesta saamastaan avusta. Kuvassa myös Porin vastaanottokeskuksen johtaja Niina Mitikka (kesk.) sekä tulkki Lena Diab-Roukala.

Oleskeluluvattomat kunnan palveluiden piiriin
Irakista tulleiden turvapaikanhakijoiden tilanne kielteisen päätöksen sattuessa on ristiriitainen. Irak on luokiteltu maaksi, johon turvapaikanhakijaa ei voida palauttaa. Turvapaikanhakija-statuksen päättymisen jälkeen turvapaikanhakija on laittomasti maassa ja paperiton. Hän ei saa enää vastaanottorahaa eikä ilmaisia terveyspalveluita.
Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Olli Snellman uskoo, että maahan tulee ainakin tilapäisesti jäämään turvapaikkaa hakeneita henkilöitä, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa. Osa heistä todennäköisesti lähtee pois Suomesta. Snellman muistuttaa, että vastaanottopalvelun päättyessä tällaisille henkilöille annetaan mahdollisuus palata kotimaahansa vapaaehtoisesti. Mikäli joku ei tahdo palata, hänet ohjataan hakemaan mahdollisesti tarvitsemiaan palveluita kunnasta, kuten esimerkiksi väliaikaista toimeentulotukea ja välttämättömiä terveyspalveluita. Palveluiden lakkaaminen ei kuitenkaan koske ilman huoltajaa olevia lapsia. Kunta päättää siitä, mitä palveluita oleskeluluvattomille henkilöille tarjotaan.

Pauliina Vilpakka

Tuntematon