Positiivinen asenne valloitti äänestäjät

Porilainen Markku Tanttinen, 74, palkittiin maanantaina Positiivisimpana porilaisena. Valinta suoritettiin yleisöäänestyksellä nimekkäiden ehdokkaiden joukosta. Perinteeksi muodostuneessa kilpailussa etsitään vuosittain elämänmyönteistä ja kotikaupungistaan ylpeää henkilöä tai yhteisöä. Tittelin saaminen velvoittaa myös palkitun tuovan iloa kaupunkilaisten elämään.
– Lähdin mukaan kisaan leikkimielellä, kun minua siihen pyydettiin. Rohkenin sanoa kyllä, koska olen kuullut tekemisistäni positiivista palautetta, vaatimaton, mielellään huumoria puheissaan viljelevä Tanttinen tuumaili palkintopäivänä Porin torilla.

Itseään korostamattoman miehen kädenjälki näkyy kaupunkikuvassa. Esimerkkeinä mainittukoon, että Pensselisetä-lempinimen hän sai aikanaan maalatessaan vaivihkaa Etelärannan kaiteita. Taannoin hänet tavattiin yön hämärissä siistimässä sammalmaton peittämää Per Kirkebyn tiiliveistosta Porin porttia Eteläpuistossa. Raatihuoneen katolla seisovien sinkkiveistosten kunnostamisprojekti on ollut yksi hänen sydämenasioistaan.
– Kyllä palkinto imartelevalta tuntuu, vaikka ideologiani on tehdä tätä kaikkea huomaamattomasti, vapaaehtoistyönä kaupungin ja kaupunkilaisten parhaaksi. Minua ilostutti myös se, että erinomaisten ehdokkaiden joukosta vanhin palkittiin, Tanttinen myönsi hymyillen.

Säästeliäisyys on miehen tunnusmerkki. Ratkaisuissaan hän etsii tehokkainta keinoa saada rahat riittämään. Hän on esimerkiksi mukana neljän porilaisen taloyhtiön hallituksessa ideanaan toimia asukkaiden parhaaksi vuokrien ja vastikkeiden korotuksia vältellen. Esimerkiksi Isolinnankatu 14:ssä Porissa sijaitsevassa vuokratalossa on Tanttisen toimesta meneillään aurinkopaneelien asennus.
– Hyödynnämme rakennuksen poistoilmaa. Sen lämmön talteenotto kattaa pääasiallisen osan lämmöntarpeesta. Lämmön varastointi ja nestekiertoiset aurinkopaneelit samassa järjestelmässä alentavat lämpölaskua merkittävästi, Tanttinen huomauttaa.

– Kesäprojektiksi olen ajatellut ottaa vaimoni Railin ja minun asuttaman omakotitalomme puuhat. Lämmönlähteenämme on maalämpö. Talo on päässyt vähän rapistumaan, kun minulla on ollut niin paljon näitä muita hommia kodin ulkopuolella.
Kuluvan viikon Positiivisin porilainen lupaa ottaa melko rennosti ja kuljeskella kaupungilla kuuntelemassa mielenkiintoisia keskusteluja ja jazzin säveliä.
Osana SuomiAreenaa julkistettiin maanantaina Positiivisin porilainen. Markku Tanttista riensivät onnittelemaan kisan järjestäjien/tuomariston puolesta Susanna Nurmi Radio Porista, Porin Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Jutta Fagerström, Birgitta Mäkitalo Satakunnan Viikosta ja Laura Aimola Radio Porista. Kilpailussa annettiin yleisöääniä lähes 1 600.

Positiivisin porilainen:
• Valittiin yhdeksännen kerran. Aiemmat tittelin saaneet ovat Leo-Pekka Tähti, Olli Lindholm, Pekka Nurmi, Pekka Rautakallio, Kati Koivisto, Karri Kivi, Elina Wallin ja Salme Pasi eli Joonas Nordman.
• Kilpailun järjesti Porin Nuorkauppakamari yhteistyössä Radio Porin ja Satakunnan Viikon kanssa.
• Positiivisin porilainen osallistuu valtakunnalliseen Suomen
positiivisin -kilpailuun.
• Äänestäneistä kaksi kolmen päivän lippua Porispereen voitti
Dani Koivunen.

Pia Rauhalammi