Prinsessa-unelmasta tuli hetkeksi totta

- Miss Suomi. Näin kirjoitin ala-asteella haaveammatikseni kavereideni Ystäväkirjaan, ulvilalaislähtöinen Jenna Ruohola muistelee ja nauraa lämpimän makeasti päälle.
Polvenkorkuisesta hän käveli maton kuvioita pitkin korkokengät jalassa ja korurypäs kaulassa. Prinsessatyttö, sellaisena Jenna varttui nelilapsisessa perheessä.
Missit ja kisat tulivat pikkuneidille tutuksi televisiosta. Äidin suku on Raumalta, niinpä Pitsimissien valintoja käytiin katsomassa koko perheen voimin oikein paikanpäällä. Voi vain kuvitella, miten eräs prinsessatyttö oli haltioissaan.

Takana ovat Miss Suomi -kisat, joissa 169-senttinen Jenna ylsi hienosti finaaliin. Kruunua ei rapsahtanut. Se onkin hänen kisakategoriassaan toinen kilpailu, missä hän ei hymyillyt voittajatriossa. Se ensimmäinen oli Miss Bikini -kilpailu Malesiassa nelisen vuotta sitten.
Kotkan Meripäivien missikisat vuonna 2010 olivat ulvilaiskaunottaren ensimmäinen askel kohti tulevaa. Hän osallistui mittelöön kylmiltään ja palasi voittajana kotiin. Seuraava etappi oli Pitsimissi-kisat vuonna 2011. Hänestä kruunattiin yleisön suosikki ja ensimmäinen perintöprinsessa. Se puolestaan poiki kutsun Turkuun Miss DBTL-kisaan, jonka ulvilalaiskaunotar voitti.

– Olen kilpaillut pitkään, ja osallistunut kymmenkuntaan eri kisaan. En ole koskaan käynyt malli- tai muita kursseja. Tekemällä oppii, on ollut mottoni.
Jennan tähtäimenä oli Miss Suomi -kilpailu. Ajatuksissa se oli portti uusiin työkuvioihin. Vaaleaa kaunotarta kiehtovat esimerkiksi mainoskuvaukset televisioon ja lehtiin. Verkostoa hänellä on siihen suuntaan mukavasti.

Missikiertue antoi varmuutta, sillä sanavalmius lisääntyi. Oli pakko nopeasti lohkaista vastaukset juontajien kysymyksiin. Yleisö osasi käyttäytyä Jennan mukaan moitteettomasti jopa yökerhossa, sillä asut oli valittu harkiten. Bikinit olivat yllä vain lehtikuvauksissa, kiertueella ei ollut alusvaate- tai bikininäytöksiä.

Ammattimallina ulvilalaislähtöinen kaunotar ei ole työskennellyt, sillä pituutta vaaditaan huomattavasti enemmän.
– Nuoret naiset alkavat olla 180-senttisiä. Tuoreena ylioppilaana sain työpaikan kenkäkaupasta Porista ja samalla alalla olen yhä. Kenkämyyjänä olen havainnut, miten naisten jalat ovat kasvaneet. Aiemmin ostettiin eniten 38-39 -numeroisia kenkiä. Nyt koko on 40:stä ylöspäin. Jopa 42 on ihan tyypillinen suomalaisen naisen kenkänumero.

Peruskoulun Jenna kävi synnyinkaupungissaan Ulvilassa. Hän ja paras ystävätär siirtyivät lukioon Poriin, koska halusivat laajentaa kaveripiiriään. Valkolakkia juhlittiin Porin suomalaisen yhteislyseon ylioppilaina.
– Apua! Siitä on jo viisi vuotta. Samoin siitä, kun aloitin työt kenkäkaupassa, kaunotar huokaa hymyillen.
Jenna on seurustellut vuosia helsinkiläisen valokuvaaja Lars Johnsonin kanssa. Mies oli painavin syy, mikä sai neidon muuttamaan Porista pääkaupunkiin vuosi sitten. Sopivasti samoihin aikoihin ajoittui Porin asunnon putkiremontti ja työpaikan kauppiasvaihdos.
– Kolmisen vuotta ramppasin Ulvilan ja Helsingin väliä, se kävi ajan oloon raskaaksi. Nyt asumme saman katon alla kaksiossa Arabianrannassa, parvekkeelta näkyy meri.
Lenkkipolut ovat nurkalla, se on luksusta kuntoilevalle naiselle.

Kun Jennan muuttokuorma oli purettu, pariskunta suuntasi kaveriporukan mukana reppureissulle Aasiaan. Kotiin palatessa Jenna joutui pakon eteen, työpaikka oli taiottava ja pian. Onnenkantamoinen oli mukana, sillä Jenna vastasi kenkämyymälän avoimeen työpaikkahakemukseen ja tuli valituksi.
– Tykkään työstäni tosi paljon. Asiakkaat ja työkaverit ovat erittäin mukavia ja myymälä sijaitsee kaupungin sydämessä Kampissa.

Lähitulevaisuuden haaveekseen Jenna nostaa kenkämerkin maahantuonnin yksinoikeuden.
– Voisin olla agenttina jollekin kenkämerkille. Kävisin alan messuilla ja jälleenmyyjien luona.
Vuoden muotimarkkinointiopiskelu Helsinki Design Schoolissa päättyy kesäkuussa. Opinnot keskittyivät lähinnä sisäänostoihin, markkinointiin ja pr-työhön.
– Tykkään järjestellä kaikkea. Olemme jopa miettineet, jos keksisin kenkäkaupallemme omia, tuoreita mainoksia.

Missikisoihin Jenna Ruohola osallistui tullakseen kasvotutuksi ja saadakseen sitä myötä töitä ja uusia mahdollisuuksia.
– Sain tavallaan elää lapsuuteni prinsessaunelmaa kuukauden verran, Jenna nauraa vanhoille muistoille ja kiirehtii valokuvattavaksi alkukesän laskevan auringon lumoavaan valoon.
Jenna Ruoholan kesä vierähtää töiden ja keikkojen parissa. Elokuun lomilla hän aikoo reissailla avopuolisonsa kanssa.

INFO:
Jenna Ruohola
• Syntyjään ulvilalainen.
• 23-vuotias myyjä.
• Avoliitossa. Asuu Helsingissä.
• Vanhemmat aviopari Jaana Jasu
ja Jouni Ruohola.
• Sisarukset Joel, Jesse ja Jasmine.
• Ylioppilas PSYL:stä. Koulumenestys
ollut hyvä.
• Valmistuu kesäkuussa muoti-
markkinoijaksi.
• Harrastukset liittyvät kuntoiluun,
valokuvaukseen ja matkusteluun.
• Kokkaus vielä hakusessa. Ei ole ollut
aikaa keskittyä keittiöhommiin.
• Äidin lisäksi esikuvana Jutta Gustafsberg
positiivisen asenteen vuoksi. ” Ei ole
jäänyt murehtimaan menneitä.”

Pia Rauhalammi