Progressiivista bluesia luvassa lauantaina

Ravintoloitsija Marianne Kojo rapsuttaa koiriaan Alia ja Natalia omakotitalonsa pihassa Ulvilassa. Talo on myös hänen lapsuudenkotinsa. Koiraharrastuksen Marianne kertoo olevan henkireikä työn vastapainoksi. Koiria on kaikkiaan neljä, joista Natal on oikein kultakimpale. Koiran meriittilistalla lukee muun muassa kansainvälinen muotovalio. Tittelin se sai ensimmäisenä dogo canario -rotunsa edustajana Suomessa.
– Olen tytöstä äärettömän ylpeä, Marianne linjaa.
Pitkin pihaa kipittelevät myös ikäneidit Vilma ja Telma. Niitä Marianne kutsuu tipsu-mix -mummoiksi.

Lemmikeiden kuulumisten jälkeen Marianne kertoo saaneensa iloisen työpuhelun. Maailmalla mainetta niittänyt kitaristi, laulaja Ben Granfelt soitteli ja kysyi, voisiko hän yhtyeineen tulla Mariannen emännöimään Ravintola Monttuun Poriin keikalle. Kaksikko on ennestään tuttuja, sillä Marianne aloitti Montun ja nykyisen katutason Pystiksen emännöinnin jo vuonna 1997. Meneillään on hänen uransa 20-vuotisjuhlavuosi.
– Olen viime vuosien aikana pitänyt maltillisesti bändi-iltoja alakerrassa Montun puolella. Tulijoita olisi, mutta myös yleisöä tarvittaisiin. Ben Granfeltille vastasin kyllä, sillä hän on niin vetovoimainen ja loistava, Marianne hehkuttaa.
Mies tiesi Montussa olevan erinomaiset äänentoisto- ja miksauslaitteet. Ravintoloitsija kertoo saaneensa alakerrastaan paljon kehuja. Hän toivookin kansalaisilta ideoita siitä, miten väki jatkossakin saataisiin liikkeelle kuuntelemaan bändejä.
Yläkerran Pystiksessä Mariannella on tapana järjestää pirskeet kuukausittain. Seuraavaksi juhlitaan Halloweenia lauantaina 28. päivä. Asiakaskunnasta on muodostunut ravintoloitsijan toinen perhe, jonka kanssa jaetaan ilot ja surut. Työntekijöitä on kolme. He kaikki ovat olleet Mariannen auttavina käsinä 1990-luvulta saakka.

Yhden kerran vuosien varrella Marianne on miettinyt alan vaihtoa. Hän jopa aloitti eläintenhoitajan opinnot Kokemäellä vuonna 2015.
– Sain siihen aikuiskoulutustukea, mutta samalla jouduin olemaan pois ravintolani tiskin takaa. Opintie osoittautui kalliiksi harha-askeleeksi. Sen jouduin myöntämään melko pian, Marianne uskaltaa naurahtaen todeta nyt vuosien päästä.

INFO:
• Kitaristi, laulaja, säveltäjä Ben Granfeltin yhtyettä
pidetään kotimaisen progressiivisen bluesin suunnan-näyttäjänä.
• Tuorein albumi Another Day ilmestyi viime vuonna.
• Hänet tunnetaan mm. yhtyeistä Leningrad Cowboys,
Los Bastardos Finlandeses, Guitar Slingers.
• Keikalla Montussa la 28.10. klo 22 alkaen.
• Kokoonpanossa Benin lisäksi basisti John Vihervä ja rumpali
Okko Laru.
• Ikäraja keikalle 18 vuotta.

Pia Rauhalammi